Referendum o otcjepljenju Katalonije pokušava se spriječiti pravnim mjerama

Katalonija je najavila referendum za otcjepljenje, trebao bi se održati 1.listopada. Španjolska vlada će pojačat kontrolu financija toj sjeveroistočnoj pokrajini kako bi izbjegla da se referendum o neovisnosti financira javnim novcem.

Državno odvjetništvo zaprijetilo je pravnim procesom protiv svih koji budu promovirali referendum nakon što ga je zabranio Ustavni sud. Najnovija prijetnja iz Madrida glasi: u roku od 48 sati vlada će Kataloniji blokirati dotok proračunskog novca. Katalonski separatisti pozvali su španjolskog kralja Felipea VI. da posreduje u sukobu s vladom u Madridu.

Policijska kontrola

Policija ulazi u tiskare i novinske redakcije plijeneći letke i glasačke kutije. Podignute su optužnice protiv zastupnika katalonskog parlamenta. Državni tužitelj pozvao je na sud 712 gradonačelnika – i to pod prijetnjom uhićenja – jer su dopustili da se javne prostorije koriste za održavanje protuustavnog referenduma.

Istraživanja pokazuju da neovisnost podupire samo oko 40 posto Katalonaca. Sudaraju se i mišljenja slavnih. Nogometna legenda Barcelone Pep Guardiola prepoznatljivo je lice pokreta za neovisnost. S njim se ne slaže slavni tenisač Rafael Nadal koji je odrastao u Barceloni.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *