Tužna priča o povratku obitelji Matijević u rodni kraj

Puna sreće, nade i optimizma, hrvatska povratnička obitelj Matijević vratila se, nakon godina izbjeglištva u Hrvatskoj, u svoj rodni kraj Priječane u Republici Srpskoj (RS).

Nažalost, sva njihova sreća tu je prestala. Derutna kuća u Priječanima kod Banje Luke, u kojoj borave baka, dva sina i unuka, nije prikladna za stanovanje. Izgrađena je prije pedesetak godina i postoji opasnost od urušavanja.

Žive od bakine mirovine

Žive od bakine mirovine od 200 konvertibilnih maraka (oko 800 kuna), od koje ne mogu podmiriti ni osnovne troškove te povremenih dnevnica koje sinovi zarade kada se za to ukaže prigoda. Uza sve životne poteškoće s kojima se nose, problemi tu ne prestaju jer im susjedi iz njima nepoznatih razloga dodatno otežavaju život verbalnim prijetnjama.

– Postoje institucije koje u ovakvim prigodama trebaju reagirati, a na nama je da takve i slične slučajeve iznesemo u javnost, jer ih ne opravdavamo, bez obzira na to o kome je riječ. Bilo koji oblik nasilja nije prihvatljiv i treba ga na zakoniti način spriječiti – rekao je dopredsjednik RS Josip Jerković, koji je ovih dana posjetio nesretnu obitelj.

Tea zaslužuje bolje i sretnije djetinjstvo

Zbog teških obiteljskih prilika, starateljstvo nad unukom Teom pripalo je baki Mandi. Tea je dobra učenica sedmog razreda osnovne škole u Zalužanima te zaslužuje bolje i sretnije djetinjstvo, kao i svako drugo dijete.

Ovoj obitelji do sada su djelomično pomogli Caritas Banjalučke biskupije i Ministarstvo za izbjegle i raseljene osobe RS, na čelu s ministrom Davorom Čordašom. Uvjerivši se kako Matijevićima uistinu nije lako, Jerković je obećao kako će im sukladno ovlastima i mogućnostima pokušati pomoći. Ujedno je pozvao i sve nadležne institucije da daju svoj doprinos kako bi se ovoj obitelji poboljšali životni uvjeti. Prilikom posjeta darivao im je pakete s osnovnim životnim namirnicama.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *