Plenković nakon govora u UN-u, poslane su dobre poruke

Premijer Plenković je u četvrtak održao prvi govor u UN-u. Za središnji HRT Dnevnik nakon govora je rekao da su ondje poslane vrijednosne poruke kako Hrvatska gleda na ulogu UN-a te da RH podržava napore novog glavnog tajnika. Želimo da UN bude učinkovitiji kako u pogledu borbe protiv terorizma, zaštite ljudskih prava. Mislim da su ove poruke dobro primljene.

Govoreći o predstojećem susretu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom kazao je da on i njegov slovenski kolega razvijaju jedan dobar odnos poštovanja i povjerenja. Mi želimo riješiti otvorena pitanja granica i na kopnu i na moru. Slovenija ima svoju poziciju u okviru koje želi da se radije provede arbitražna presuda. Mi s njom imamo problem zbog toga što je sama u procesu koji je postao kontaminiran, postala neprihvatljiva za Hrvatsku. No to ne znači da nema manevra i da nema načina kako da dvije zrele susjedne zemlje, dvije članice EU-a, saveznice u NATO-u ne nađu rješenje. Očekujem da će naši razgovori biti vrlo sadržajni, da ćemo pogledati što je to što nas trenutno spaja, a što su teme koje nas razdvajaju. Nastavljamo u dobroj vjeri razgovarati o pitanju granica sa Slovenijom, rekao je Plenković.

Na priznanje ministra BiH da su neki hrvatski dužnosnici bili prisluškivani hrvatski premijer je kazao da očekuje jedno temeljito izvješće hrvatske sigurnosno obavještajne agencije na tu temu. Čuo sam se s ravnateljem i kada se vratim to će biti jedna od prvih stvari o kojoj želim dobiti temeljite informacije, rekao je Plenković. I dalje ponavljam, BiH je država koja je s Hrvatskom najpovezanija – od geografske povezanosti do činjenice da su Hrvati konstitutivan narod. Sedam puta sam bio u BiH u ovih 11 mjeseci i nastavit ćemo s tim intenzitetom, dodao je.

Ako nešto treba dodatno pojasniti oko Pelješkog mosta, ponavljam, on se gradi na hrvatskom teritoriju. Razgovori sa stručnim službama su trajali godinama. Ova tema je dotaknuta i u vrijeme kada smo imali zajedničke sjednice Vlade u Sarajevu. Mislim da s kolegom Zvizdićem i drugim akterima to pitanje možemo riješiti. Podcrtavam da je ovdje više riječ o stavu određenih stranaka, a nešto manje institucija Bosne i Hercegovine. Ta nijansa nije nebitna. Projekt Pelješkog mosta ide dalje. To će biti najveći projekt financiran sredstvima Europske unije. Mislim da je povezivanje juga Hrvatske s Pelješkim mostom, s ostatkom zemlje, strateško pitanje i to posebno u kontekstu “schengena” i jednog intenzivnijeg priljeva turista u Hrvatsku, kazao je premijer RH.

Sjedinjene Američke Države i dalje su svjetska sila i glavni globalni akter. Oni su naš glavni partner i saveznici u okviru NATO-a. Njihovi pogledi na globalne odnose su bitni. Prije dva dana, nakon govora predsjednika Donalda Trumpa kada je rekao “najprije Amerika”, treba reći i da je kazao “DA” i za multilateralnu suradnju, izjavio je Plenković.

Što se tiče Sjeverne Koreje ja sam danas razgovarao s japanskim premijerom Abeom. Da čujete njihov stupanj zabrinutosti što se zbiva u Sjevernoj Koreji, onda vidite da one zemlje koje jesu blizu korejskog poluotoka puno ozbiljnije doživljavaju ove nuklearne testove. Naravno da postoje razlike u narativu i u snazi poruke koju ovako izravno šalje američki predsjednik. To je možda jedna novina. Malo tko je od njegovih prethodnika na ovaj način tako radio, ali čini mi se da oko drugih pitanja postoje veliki prostori za suradnju, izjavio je između ostalog.

Rakcije iz Hrvatske na govor Plenkovića

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović komentirala je govor premijera Plenkovića u UN-u u New Yorku.

Žao mi je da premijer Cerar ne dolazi u Zagreb. Mislim da treba nastaviti razgovore, treba razgovarati čak i kada se ništa ne dogovori. Nije dobro dizanje tenzija, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Premijer Plenković je iznio hrvatske stavove, a stvar je njegovog izričaja kako je govorio u UN-u. Podržavam hrvatske stavove oko kojih je postignut nacionalni konsenzus. Ubuduće ću zastupati poštivanje dogovora koji imamo u Hrvatskoj i konsenzusa o hrvatskom stavu o ovom i drugim pitanjima. Što se tiče spora sa Slovenijom, riječ je o međunarodnom pitanju. Da, treba arbitražu poštivati, ali isto tako ona je kompromitirana postupcima slovenske strane, što je loša poruka drugim državama, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Ovo pokazuje kako Slovenija nije spremna na dijalog”, izjavio je novinarima u Saboru Davor Ivo Stier (HDZ). Dodao je da je Plenković pred UN-om iznio poznati hrvatski stav za kojega se zna da se neće promijeniti. “Odluka Hrvatskog sabora o izlasku iz arbtraže bila je jednoglasna i tu nema nikakvih iznenađenja. “Ovakav Cerarov postupak moramo gledati u kontekstu predzborne kampanje u Sloveniji”, smatra Stier koji je ponovio da dijalog nema alternative.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović (SDP) je kazao kako je premijer iznio stav dogovoren s političkim strankama u RH za koji Ljubljana zna. “Nema opravdanja za ovakvu odluku i pozivam premijera Cerara da je preispita jer hrvatsko-slovenskim odnosima treba jedan takav sastanak – susret premijera na kojemu se neće robovati formi nego sadržaju.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je kako premijer Plenković ima potporu da bude na liniji hrvatskih nacionalnih interesa i ima potporu Mosta. “Bilo kakvo pristajanje na arbitražnu presudu je za nas neprihvatljivo jer ona za nas ne postoji”, dodao je.

Božo Petrov (Most) kazao je kako je Cerarova reakcija neuobičajena, osim ako “Plenković s njim prije govora nije dogovorio nešto što nije u skladu s hrvatskim nacionalnim interesima. Ispada da je premijer pozvao na sastanak oporbu kako bi pitao smije li razgovarati sa svojim kolegom u trenutku kad je išao prodati HEP”. “Budući da nam na tom sastanku nije otkrio ni sadržaj razgovora s premijerom Cerarom, ni svoju poziciju u tim pregovorima, zahtijevam od premijera Plenkovića da se što žurnije pojavi u Saboru ili na Odboru za vanjsku politiku koji treba sazvati, ili pak na tematskoj sjednici Sabora koja bi trebala biti posvećena odnosu sa Slovenijom”, dodao je Petrov. Zaključio je kako smatra da je premijer trebao tražiti podršku za svoje pozicije u pregovorima, a ne omekšavati hrvatske stavove kako bi razgovori započeli.

Za razliku od kolege iz Kluba SDP-a Joška Klisovića, šef njegove stranke Davor Bernardić oštro je  napao premijera. “I u ovom slučaju premijer Plenković “nas je izdao kad je rekao da će riješiti problem sa Slovenijom i da će Miro Cerar doći na sastanak u Zagreb. Konsenzus da, nacionalna izdaja – ne”, dodao je.

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić (HNS) smatra da je ovakvom retorikom učinjen korak natrag i da je govor premijera nediplomatski i kontraproduktivan. Njime je smanjena šansa da na jedan civiliziran način riješimo naš prijepor sa Slovenijom, dodala je. Smatra kako Opća skupština UN-a nije mjesto na kojem se na takav način govori, to je posao za tihu diplomaciju, poručila je. Naglasila je da slovenskog premijera Miru Cerara opterećuju “političke struje u Sloveniji” te da nakon ovakvog nastupa ne može pristati na ovakvu vrstu razgovora. Smatra da je Cerar prije Plenkovićeva govora bio spreman izdržati  pritisak i razgovarati.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *