Uragan Maria prijeti rušenju brane u Portoriku

Uragan Maria, druga velika oluja koja je poharala Karibe u mjesec dana, prošao je pored otoka Turksa i Caicosa, a iza sebe je ostavio razaranja i opasnost od rušenja brane i novih poplava u Portoriku.

Maria, koja je svrstana u najjači uragan koji je pogodio Portoriko u 100 godina, ubila je ondje najmanje šest ljudi.

I dok se Portorikanci bore bez struje da raščiste ruševine, iščupana stabla i prekinute električne vodove, prijeti im nova katastrofa. Spasilačke službe užurbano evakuiraju desetke tisuća ljudi iz doline rijeke Guajataca na sjeverozapadu otoka jer će brana vrlo vjerojatno popustiti, kako je najavila Nacionalna meteorološka služba Portorika.

Predsjednik Trump na američkom teritoriju Portoriku proglasio je stanje prirodne katastrofe i odobrio savezna sredstva za obnovu.

Portoriko je potpuno razoren”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u okviru Opće skupštine UN-a u New Yorku. Otok “je u vrlo, vrlo, vrlo delikatnom stanju. Električna je mreža uništena”.

Uragan je imao “katastrofalne” posljedice po mrežu mobilne telefonije, objavila je Američka agencija za reguliranje telekomunikacija, procjenjujući da je “više od 95 posto mreže” izvan funkcije.

Prema američkom Centru za uragane (NHC), kiša bi mogla doseći 50 do 75 cm do subote, čak 90 cm mjestimično.

“Ako možete, popnite se negdje visoko, SADA”, pisalo je u četvrtak ujutro u tvitu nacionalne meteorološke službe u kojem su se spominjale “katastrofalne” poplave.

Maria, oscilirajući između kategorije 4 i 5 kad je pogodila Portoriko, napravila je ogromnu štetu i više desetaka tisuća osoba pobjeglo je u skloništa. (Hina)

Meksiko nakon razornog potresa pogodio i uragan

Kuba i Florida na udaru uragana Irma, dolazi još jedan Jose uragan
Razorni uragan Irma pogodio Karibe

Teksas pogodio snažan uragan Harvey

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *