Irački Kurdi na referendumu glasuju za neovisnu državu

Irački Kurdi izašli su na povijesni referendum koji bi im trebao otvoriti put za neovisnu državu za koju se bore već gotovo jedno stoljeće.

Glasovanje koje je inicirao kurdski predsjednik Masud Barzani održava se u autonomnoj regiji Kurdistana, na sjeveru Iraka, koja obuhvaća pokrajine Erbil, Sulejmaniju i Dohuk, ali i u zonama u kojima se za prevlast bore Kurdi i središnja iračka vlada.

Referendum riskantan potez

Referendum međutim predstavlja riskantan potez jer je irački premijer Hajder al-Abadi jasno dao na znanje da će poduzeti mjere nužne za očuvanje jedinstva u zemlji. Susjedne zemlje poput Turske i Irana, zabrinute da će njihove kurdske manjine slijediti taj primjer, također su zaprijetile odmazdom.

Glasački uredi trebali bi ostati otvoreni do 17 sati.Pravo glasa ima  5.375.000 upisanih birača uključujući one koji žive u inozemstvu a  koji su počeli glasovati elektronički prije dva dana.
Otvoreno je 12.072 birališta u autonomnoj regiji Kurdistana te u zonama na koje pravo polažu Kurdi i središnja iračka vlada.

Pitanje na glasačkom lističu na kurdskom, turskom, arapskom i asirijskom jeziku glasi: “Da li želite da regija Kurdistan i kurdistanske oblasti izvan regije postanu neovisna  država?”

Čekali smo 100 godina na ovaj dan. Želimo da imamo državu, uz božiju pomoć. Danas je dan slavlja za sve Kurde. Uz božiju pomoć, glasaćemo za Kurdistan – rekao je građanin po imenu Rizgar dok je stajao u redu ispred jedne škole u Erbilu, gde se nalazi glasačko mesto (blic.rs).

Kurdi dominantni na sjeveru Iraka

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su Suniti, Turkmeni i Kurdi.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, sjeveru Sirije, sjeveru Iraka i sjeverozapadu Irana. Te četiri oblasti čine regiju Kurdistana. Irački dio Kurdistana, na sjeveru, ima autonomiju od 1991.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *