Katalonski referendum prošao uz intervenciju policije i 760 ozlijeđenih

Katalonski birači već u ranim jutarnjim satima su se okupljali ispred birališta kako bi ih zaštitili u slučaju policijske akcije s ciljem sprečavanja održavanja zabranjenog referenduma o odcjepljenju Katalonije od Španjolske. Policija je , kako se i očekivalo, reagirala. Iako je dobila naputak da se suzdrži od primjene sile, više od 760 ljudi je ozlijeđeno gumenim mecima i pendrecima, priopćilo je katalonsko ministarstvo zdravstva.

Španjolska policija je upadala na birališta i plijenila glasačke kutije i biračke listiće.Na svakom biračkom mjestu stotine osoba je tijelima blokirala ulaz. Policija ih je rastjerivala gumenim mecima i palicama ili ih odnosila kada nepomično leže na podu pružajući mirni otpor. Građani Katalonije su pozvani da glasuju na bilo kojem otvorenom biralištu ako je policija njihovo zatvorila. Rijetko se može vidjeti prosvjednike kako uzvraćaju nasiljem, uglavnom su goloruki. Bacaju barikade na policiju koja se koristi svim sredstvima. To je bio današnji prizor na biračkim mjestima u Kataloniji.

Izjava španjolskog premijera

Španjolski premijer Mariano Rajoy u izjavi naciji je rekao. Nije bilo samoprozvanog referenduma u Kataloniji. Naš zakon prava je i dalje na snazi. Oduvijek sam vjerovao da je moja obveza čuvati zakon i potruditi se da se zakon respektira. Velika većina Katalonaca odbila je sudjelovati u izazovu odcjepljenja. To je neupitno. Većina Katalonaca dokazala je da poštuje zakon. Kroz povijest Španjolci su uvijek uspijevali nadzići najteže razlike i teškoće. Primjer smo cijelom svijetu.

Ne zatvaram nikakva vrata. Ponudio sam dijalog, unutar granica zakona i respektiranja demokracije. Od ponedjeljka se nadam nastavku podrške stranaka koje štite ustavni poredak. Pozivam zajedno sve političke skupine. Zatražit ću da nastupim u parlamentu.

Razumijem frustraciju koju Katalonci mogu sada osjećati. Danas je pobijedila demokracija jer je ustav ispoštovan. Učinili smo što smo morali. Mi smo Vlada Španjolske i ja sam predsjednik te vlade i moram prihvatiti svoju odgovornost. Ispunili smo obvezu zaštite vladavine prava. Djelovali smo unutar zakona i samo unutar zakona. I dokazali smo da naša vladavina prava ima resursa obraniti se od ozbiljnih napada. Proces koji je tražio rascjep nije uspio, proces je htio sučeliti građane jedne protiv drugih i izazvati nerede i neželjene situacije.
Izjave španjolskog premijera mnogi su u Kataloniji burno popratili, negodujući. Evo jednog zabilježenog primjera

 

Glasački listići dopremljeni nočas

Agencija dpa javlja da su birački listići i glasačke kutiji dopremljeni tijekom noći na desetke birališta unatoč ranijim tvrdnjama španjolske vlade da je uspjela zaustaviti ilegalni referendum.

Ako volja katalonskog naroda bude neovisnost, Katalonija će krenuti tim putem, rekao je prošli tjedan katalonski predsjednik Carles Puigdemont. Ali on bi mogao završiti i u zatvoru ako nastavi s tim planom, a nejasno je i kako misli provesti referendum pošto je španjolska policija zaplijenila 10 milijuna glasačkih listića, onemogućila elektroničko glasovanje i blokirala dobar dio predviđenih biračkih mjesta.

Katalonci su već rano ujutro počeli formirati redove, a počela se raspoređivati i civilna garda u Barceloni gdje je stiglo stotinjak policijskih kombija. Tisuće policajaca su raspoređene kako bi blokirali ulaz na birališta. Španjolske vlasti ranije su zaplijenile glasački materijal, ali lokalni mediji javljaju da se na nekim biralištima nalaze nove glasačke kutije. Katalonska policija dobila je nalog da isprazni sve zgrade do nedjelje ujutro, a policajci su dobili naputak da se suzdrže od primjene sile.

Referenduma neće biti jer demokracija ne može prihvatiti kršenje ustava, tvrdi konzervativni španjolski premijer Mariano Rajoy, optužujući pritom katalonske vlasti za barbarsko kršenje vladavine prava.

Katalonija podijeljena po pitanju referenduma

Ne obazirući se na prijetnje sankcijama, globama, premetačinama, ispitivanjima, pobornici se pripremaju održati referendum o samoodređenju, iako je Katalonija sa 7, 5 milijuna stanovnika duboko podijeljena po tom pitanju. Polovica Katalonaca ne želi neovisnost, no dvije trećine njih želi se izjasniti na referendumu.

Otkako je završena Francova diktatura 1975., Španjolska je preživjela jedan pokušaj državnog udara i porazila baskijske oružane separatiste. Sada riskira secesiju jedne od svojih najbogatijih regija, uključujući i jednog od najkozmopolitskijih europskih gradova, Barcelone.
Napetosti između Madrida i Barcelone eksalirale su otakako je katalonski parlament 6. rujna izglasao zakon o referendumu. Zakon je prošao tankom većinom, a dva dana kasnije nevažećim ga je proglasio španjolski ustavni sud i time policiji i vladi dao zakonski temelj da zaustave referendum. Španjolski ustav dopušta referendume samo na teritoriju cijele države.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *