Referendum u Kataloniji, 90 posto birača glasovalo za nezavisnost

Katalonska vlada je objavila da je na nedjeljni referendum o nezavisnosti Katalonije izašlo oko 2,26 milijuna birača, od čega ih je 90 posto glasovalo za nezavisnost te sjevernoistočne španjolske pokrajine.

Birališta u Kataloniji su zatvorena jučer u 20 sati, a građani su se izjašnjavali o nezavisnosti unatoč sudskoj zabrani referenduma i intervenciji policije.

Španjolska policija je tijekom zauzimanja 92 škole s glasačkim kutijama rastjerivala građane koji su ih tijelima branili nakon čega su ozlijeđene 844 osobe, od kojih dvanaest policajaca dok su četiri osobe uhićene. Najviše je ozlijeđenih u Barceloni, njih 294, podatak je katalonske medicinske službe.

Izjava katalosnkog predsjednika

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont rekao je u nedjelju navečer kako je nakon referenduma “ostvareno pravo da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike”.
Vlada kojom predsjedam će idućih dana poslati u parlament izraz želje za suverenitetom našeg naroda, odnosno rezultate današnjeg izjašnjavanja, kako bi se mogao primijeniti zakon o referendumu, rekao je Puigdemont.

Ranije jučer španjolski premijer Mariano Rajoy je pozvao katalonsku vladu da “odustane od novih koraka koji nikamo ne vode”. Španjolski Ustavni sud je ranije poništio zakon o referendumu donesen u katalonskom parlamentu te izjašnjavanje proglasilo nezakonitim.

Skupine koje se zalažu za nezavisnost Katalonije i sindikati najavili su generalni štrajk za sutra u znak protesta protiv policijske akcije usmjerene protiv referenduma ali i kako bi iskoristili zanos ljudi iskazan u nedjelju.

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau kritizirala je policijsku akciju. Kao gradonačelnica Barcelone zahtijevam trenutnu obustavu policijske akcije protiv nenaoružanog naroda, rekla je nakon što je glasovala na referendumu.

Rajoy je pak napomenuo kako je policija postupila u skladu sa zakonom te da je za događaje kriva isključivo katalonska vlada jer je promovirala kršenje zakona.

Prosvjedi u Madridu

Uoči održavanja referenaduma za samostalnoost Katalonije u centru Madrida se okupilo oko 10.000 osoba koji traže jedinstvo Španjolske. “Živjela Španjolska”, “Ja sam Španjolac”, “Puigdemont u zatvor”, “Neka nam ne lažu, Katalonija je Španjolska”, izvikivali su prosvjednici ispred gradske vijećnice blizu fontane Cibeles. Stanovnici diljem Madrida iz protesta su postavili na prozore španjolske zastave pa su one od petka na balkonima, teresama i drugim površinama. Slični skupovi najavljeni su i u drugim španjolskim gradovima.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *