OBLJETNICA: 26.godina od raketiranja Banskih dvora u Zagrebu

U povodu 26. godišnjice raketiranja Banskih dvora, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković postavio je lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi Vlade Republike Hrvatske.

Dana 7. listopada 1991. oko 15 sati JNA je izvršila napad na službeno sjedište Vlade Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Cilj je bio ubojstvo hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s ciljem potpunog uništenja političkog vodstva Hrvatske i slom borbenog morala Hrvata.

Plenković ističe kako se radilo o još jednom referentnom trenutku koji je ubrzao proces osamostaljenja Hrvatske i njezina međunarodnog priznanja.

Dan poslije, 8. listopada, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je, naime, povijesnu odluku o neovisnosti, odnosno o razdruživanju Hrvatske od ostalih republika bivše države, SFRJ.

Uz predsjednika Vlade na polaganju vijenca bili su potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

 

 

Raketiranje na današnji dan 1991.godine

U trenutku raketiranja predsjednik Tuđman je pregovarao s legalnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem (u kojem je prije četiri dana bio izvršen državni udar Srbije nelegalnim izborom Branka Kostića za predsjednika) i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem, u biti jugoslavenskim premijerom.

Napad su izveli najsuvremeniji jugoslavenski borbeni avioni MIG-29 i ispalili 6 raketa. Jedna raketa je pala izravno na palaču i predsjednikovo krilo zgrade. Nekoliko je ljudi ranjeno, a zgrade u okolici oštećene ili porušene. Sretna okolnost bilo je oglašavanje uzbune za zračni napad.

JNA i jugoslavenski službenici poricali su bilo kakvu odgovornost ili upletenost u incident, pa su čak tvrdili da je eksploziju uzrokovala sama hrvatska vlada!

Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost, donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i taj se dan danas obilježava kao državni praznik u Hrvatskoj.

Ured predsjednika Republike uskoro je preseljen na Pantovčak, a u Banske se dvore useljava Vlada Republike Hrvatske.

Izvješće HRT-a o raketiranju Banskih dvora i riječi Franje Tuđmana o atentatu (iz HRT arhiva):

Domovinski rat animacija :

Hrvatski spomenar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *