Premijer Plenković u službenom posjetu Vatikanu

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u trodnevnom , petak-nedjelja, je službenom posjetu Svetoj Stolici. Plenković i njegova obitelj danas se susreo sa Svetim Ocem Franjom.

Plenković je izrazio zadovoljstvo današnjom audijencijom kod Svetog Oca te potom susretom s državnim tajnikom Pietrom Parolinom. Kazao je kako smatra da su se dotakli svega onoga što je važno u odnosima Svete Stolice i Hrvatske.

Plenković je rekao da su razgovarali i o postupku kanonizacije blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Moj je dojam da taj proces ide dobro, da ide u pravom smjeru. Volio bih kada bi se dogodilo da posjet pape Franje bude i u tom kontekstu.

Premijer Plenković u audijenciji kod Svetog Oca proveo je dvadesetak minuta, a nakon razgovora, Sveti Otac je u audijenciju primio predsjednika Vlade i njegovu obitelj, nakon čega su mu predstavljeni i ostali članovi hrvatskog izaslanstva.

Svetom Ocu predsjednik Vlade Andrej Plenković darovao je brončani kip svetog Josipa s Isusom. Kip je djelo akademskog slikara Stipe Sikirice, a izradila ga je ljevaonica Ujević.

Papa Franjo je na spomendan svetoga Josipa, 19. ožujka 2013., služio prvu svetu misu u svom pontifikatu, a taj mu je svetac posebno drag pa je njegovo spominjanje uveo u misni kanon. Osim toga, prije 330 godina, Hrvatski je sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio sv. Josipa nebeskim zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda.

U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: “Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran”.

Sveti Otac je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske darovao skulpturu maslinove grančice.

Nakon susreta s Papom i audijencije, predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom.
Nakon sastanka s državnim tajnikom Parolinom, predsjednik Vlade obići će baziliku sv. Petra.

 

Plenković se susreo s predstavnicima hrvatske zajednice

Posjet Vatikanu premijer Plenković započeo je u petak u večernjim satima u  hrvatskom veleposlanstvu  gdje se  sastao s predstavnicama hrvatske zajednice.

Pozdravivši okupljene u hrvatskom Veleposlanstvu, predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je Italija naša prijateljska zemlja s kojom imamo izrazito razgranatu političku, gospodarsku i kulturnu suradnju.

“Italija je zemlja s kojom nas puno toga veže, od zajedničkoga Jadranskog mora do našeg dugotrajnog povijesnog konteksta. S Italijom smo partneri u okviru brojnih regionalnih organizacija, Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, i ona Hrvatsku uvijek podupire u ključnim trenucima koji su bili važni u proteklih 25 godina”, rekao je uvodno predsjednik Vlade.

Poručivši da se posjet događa uoči hrvatskog praznika Dana neovisnosti i raketiranja Banskih dvora, kada je srpskim napadom prije 26 godina poslana jasna poruka o cilju velikosrpske agresije na Hrvatsku, Plenković je posebno podsjetio i podvukao specifičnu i važnu ulogu Italije u tim vremenima.

“Sjećate se da je Francessco Cossiga 16. siječnja došao u Zagreb. Ta poruka između Italije i Hrvatske ostala je zapisana, nju je naš prvi predsjednik Tuđman osobito cijenio i bila je temeljac odnosa između moderne, neovisne Hrvatske i Italije”, kazao je Plenković.

Predsjednik Vlade dodao je da se prije nekoliko dana u Tallinu susreo s kolegom Paolom Gentilonijem gdje su razgovarali o nizu europskih pitanja i međusobnoj potpori. Utvrdio je da će Italija podupirati Hrvatske na putu u šengenski prostor te u naporima da ispuni kriterije za prihvaćanje eura.

“Zajedno ćemo raditi na jačanju gospodarske i trgovinske suradnje, ulaganja i razmjene, obrazovanja te jačanja naše jadranske i sredozemne orijentacije”, rekao je predsjednik Vlade Plenković, napomenuvši da o tim temama raspravljaju i u okviru Jadransko-jonske inicijative, strategije Europske unije za Jadransko-jonsku regiju i Mediteranske unije.

“Bez obzira na to što je cijeli taj prostor proteklih nekoliko godina nakon Arapskog proljeća, a ne samo bliskoističnog mirovnog procesa opterećen više problemima nego rješenjima, Italija i Hrvatska imaju veliku odgovornost stabiliziranja cijelog tog prostora na tragu zajedničkih politika koje formuliramo na razini Vijeća Europske unije”, pojasnio je.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo što se u sklopu službenog posjeta Svetoj Stolici i susreta s papom Franjom, kao jednog od najreferentnijih trenutaka u poslu bilo kojeg predsjednika Vlade, imao prigodu susresti se s Hrvatima u Italiji i razgovarati o jačanju njihova položaja, zahvalivši im na angažmanu u razvijanju odnosa između Italije i Hrvatske i čuvanju identiteta hrvatske manjine.(HINA/vlada.hr)

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *