Hrvatska slavi Dan neovisnosti

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, državni praznik u sjećanje na 8. listopada 1991., kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom (SFRJ), čime je Hrvatska postala nezavisna i samostalna država.

Hrvatska država je tom odlukom prije 26 godine odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše jugoslavenske države, te utvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Odluka je donesena tri mjeseca nakon Brijunske deklaracije, kojom se Republika Hrvatska obvezala na tromjesečnu odgodu samostalnosti i suverenosti, na zahtjev Europske zajednice, koja je tražila da se jugoslavenska kriza pokuša riješiti mirnim putem.

Prigodan program na Markovom trgu

Dan neovisnosti

Program je, nakon intoniranja himne i minute šutnje, počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno zaštitne bojne, čime je ujedno završena ovogodišnja sezona njihovih nastupa.

Pripadnici Počasno-zaštitne bojne izveli su vojno-akrobatsku vježbu, a u glazbenom djelu programa uz Orkestar Oružanih snaga RH nastupili su Dražen Žanko otpjevavši pjesmu “Od stoljeća sedmog”, Nina Kraljić pjesmu “To je moja zemlja” te Šibensko pjevačko društvo “Kolo ariju “Bratska zakletva”.

Galerija slika s Markova trga (jutarnji list) OVDJE

Nakon svečanosti, u izjavi novinarima, čestitku za Dan neovisnosti svim hrvatskim građanima uputili su izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, njezin bivši posebni savjetnik za ustavnopravna pitanja Vladimir Šeks, koji je na povijesnoj saborskoj sjednici održanoj u zgradi Ine i pročitao odluku Sabora o neovisnosti, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved.

U sklopu obilježavanja Dana neovisnosti navečer će u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” s početkom u 19.30 sati biti održan i prigodni glazbeni program u sklopu kojeg je i koncertna izvedba rock-opere “Gubec beg”.

Prvu hrvatsku rock-operu izvest će Simfonijski puhački orkestar OSRH pod dirigentskom palicom pukovnika Miroslava Vukovojca Dugana, uz soliste Adalberta Turnera, Barbaru Suhodolčan, Ervina Baučića i Ivana Androića.

Dan neovisnosti se obilježava od 2001.godine

Dan neovisnosti obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine kada je uveden na inicijativu zastupnika Ive Škrabala. Godine 1990. Hrvati su na prvim demokratskim izborima u travnju i svibnju skinuli komunističku vlast u Hrvatskoj. Te godine, 22. prosinca, nova je vlast predvođena HDZ-om donijela prvi suvremeni demokratski Ustav Republike Hrvatske – Božićni Ustav. Sljedeće godine u mjesecu travnju predsjednik Franjo Tuđman donio je odluku o raspisivanju referenduma o državnopravnom položaju Republike Hrvatske.

Dana 19. svibnja 1991. održan je referendum na kojem se velika većina hrvatskog pučanstva očitovala za slobodnu, samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku. Rezultate referenduma i volju naroda poštovala su sva državna tijela pa je stoga Sabor 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Ubrzo nakon toga, počela je otvorena agresija Srbije na Hrvatsku. Potom je potpisana Brijunska deklaracija kojom se JNA trebala povući u vojarne, a Slovenija i Hrvatska su trebale odgoditi provedbu postupka razdruživanja kako bi se kriza riješila mirnim putem.

Raketirani Banski dvori u Zagrebu

Kako do mirnog razilaženja nije došl, na dan kada je moratorij istekao, 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) bombardirali su tadašnju rezidenciju hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana, Banske dvore. Dva bojna zrakoplova JNA raketirala su Banske dvore u 15,03 sata. Od šest ispaljenih raketa dvije su pogodile zgradu Banskih dvora, a ostale su pogodile zgrade u njihovoj blizini.
Zbog tih okolnosti i mogućih novih zračnih napada na Zagreb, sjednica Hrvatskog sabora održana je 8. listopada 1991. godine na tajnom mjestu, odnosnu u podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu, gdje je i donesena Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše SFRJ.

HRT/HIA.com.hr
foto:Roland goršić/CROPIX

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *