Sud BiH oslobodio Nasera Orića

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je optužbi za ratni zločin Nasera Orića, bivšeg zapovjednika obrane Srebrenice kojemu se sudilo zbog zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu civila srpske nacionalnosti.

Orić je bio optužen zajedno s pripadnikom srebreničkih postrojbi Armije BiH Sabahudinom Muhićem a teretilo ih se za ubojstvo troje srpskih civila počinjeno u selima u okolici Srebrenice 1992. godine.
Sudsko vijeće nepravomoćnom presudom odlučilo je kako tužiteljstvo u postupku nije ponudilo dokaze koji bi izvan razumne sumnje potvrdili kako su Orić i Muhić sudjelovali u počinjenim ubojstvima.Tijekom suđenja samo je jedan svjedok čiji je identitet bio zaštićen ustvrdio kako je osobno vidio Orića i Muhića kako ubijaju zarobljene civile no obrana je izvela 18 svjedoka koji su tvrdili da optuženici nisu uopće bili na mjestima gdje su ubijeni civili u vrijeme kada su ti zločini počinjeni.

Izricanje presude pratio je veliki broj okupljenih Orićevih simpatizera ali i pripadnika različitih udruga koje okupljaju obitelji srpskih žrtava iz proteklog rata u BiH pa je sjedište državnog suda osiguravao veliki broj policajaca.
Okupljani Bošnjaci pozdravili su izricanje presude dok su predstavnci srpskih udruga ogorčeno optužili državni sud za pristranost. Suđenje Oriću i Muhiću počelo je u siječnju 2016. godine.

U Švicarskoj uhićen Naser Orić, ratni zapovjednik obrane Srebrenice. 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *