Ukidaju se kvote, tržište šećerne repe se prepušta ponudi i tražnji

Do početka ovog mjeseca u Europi je bilo određeno koliko pojedine šećerane mogu proizvoditi šećera. Sada se te kvote ukidaju i tržište šećera prepušta se ponudi i potražinji.

Hoće li cijene pasti?

Kada su prije dvije godine ukinute kvote za mlijeko, to je uzrokovalo hiperprodukciju i pad cijena mlijeka. Hoće li se isto dogoditi i sa šećerom?

Iako je ovogodišnja suša smanjila urod, udio šećera u repi je rekordan, pa kooperanti ipak neće zbrajati gubitke.

Sve je više hektara pod šećernom repom. Ukidanje proizvodnih kvota za šećer u Europi, čini se, ne zabrinjava ni vlasnike šećerana. Očekuju povećanje proizvodnje, ali i jaku konkurenciju na europskom tržištu.
Utakmica će biti teška, kažu. Očekuju da će cijene šećera pasti, jer je veliki pritisak količina, pogotovo iz Francuske, Nizozemske, Njemačke i Poljske.

No unatoč neizvjesnosti, ne očekuju da će ukidanje kvota uzrokovati potrese kakve je donijelo ukidanje kvota za mlijeko. Šećer je naš izvozni adut i više od polovine proizvedenog – izvozimo.

Plan je, nakon ukidanja kvota, povećati proizvodnju šećera za 20%. Koooperanti zasad ne strahuju od drastičnog pada otkupne cijene, pa se ponovno vraćaju toj poljoprivrednoj kulturi.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *