Prosvjed umirovljenika “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti”

Pod motom “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti”, u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske danas u šest hrvatskih gradova se održava prosvjed umirovljenika. Središnji prosvjed je u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 12 sati kod Manduševca. Prosvjed se održava  i u Puli na Trgu Portarata, Splitu na Zapadnoj obali, u Osijeku na Trgu slobode i Slavonskom Brodu na Korzu, te u 16 sati u Zadru na Poljani Pape Ivana Pavla II..

Prosvjed se odr\ava u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske. Od Vlade se traži povećanje mirovina, uvođenje nacionalne mirovine, reformu mirovinskog sustava te zaštitu ostalih prava umirovljenika.

‘Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret’, objašnjavaju iz Sindikata umirovljenika razloge koji su ih nagnali da organiziraju provjede.

Poručuju da su umirovljenici ponijeli teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna.

‘I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost, navodi se u obrazloženju sinidkata. (tportal)

 

Život ispod granice siromašta

Više od 60 posto umirovljenika živi ispod granice siromaštva. Neprihvatljivo je da oni koji odlučuju o mirovinama najavljuju i određuju povećanje mirovina za 2,1 posto, dok se istodobno povlaštenim kategorijama mirovine povećavaju za 1000 i čak do 3500 kuna. Poreznom reformom Ministarstva financija profitirali su samo oni umirovljenici koji su imali mirovine veće od 6300 kuna. Kakva je to porezna reforma?, upitao je iz  Vlado Uranija iz zadarskog ogranka sindikata.

Zato se, dodao je, traži radikalna izmjena mirovinskog sustava i povećanje mirovina za 19 posto onim umirovljenicima koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine jer su oni najviše zakinuti.

Za ostale kategorije umirovljenika tražimo povećanje mirovina od 14 posto, počevši od 1. siječnja 2018. godine, poručio je te pozvao na prosvjed 10. listopada u 16 sati na Poljani pape Ivana Pavla II. u Zadru radnike, bivše radnike, branitelje i druge građane.

Uranija je upozorio da su mirovine u Hrvatskoj među najnižima u zemljama Europske unije, a porazan je podatak da hrvatska linija siromaštva iznosi 2085 kuna, što znači da je gotovo polovica svih mirovina ispod linije siromaštva, a udio prosječne mirovine u neto plaći najniži je od svih drugih zemalja u okruženju i iznosi samo 37,7 posto.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *