Erdogan doputovao u službeni posjet Srbiji

Turski predsjednik Reçep Tayyip Erdoğan sa svojih 50 tjelohranitelja te uz neviđene sigurnosne mjere više od tri tisuće srpskih policajaca stigao je u utorak u dvodnevni posjet predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Taj posjet obje zemlje smatraju važnim za povećanje međusobne gospodarske suradnje. Iako su se srdačno pozdravili, između njih još stoje neraščišćeni računi iz 2013. godine kada je Vučić od Erdoğana tražio ispriku zbog njegove izjave da je “Turska Kosovo, a Kosovo Turska”, koju nikada nije dobio.

Glavna veza Putin

Nema sumnje da Turska s Erdoğanom na čelu jačanjem ekonomskih veza namjerava širiti svoj politički utjecaj na Balkanu. Turska je zainteresirana za to područje kao država čija politička moć sve više jača. Stoga je glavna tema razgovara između Erdoğana i Vučića bila plinovod Turski tok koji Rusija postavlja na dno Crnog mora kako bi opskrbljivala jugoistočnu Europu plinom, zaobilazeći tako Ukrajinu. Jedan krak plinovoda trebao bi prolaziti kroz Srbiju.

Iako je taj projekt koristan za Srbiju, analitičari upozoravaju da bi Srbija, koja želi ući u EU, trebala biti oprezna s obzirom na to da su plinovodi postali dio političkih igara te bi u budućnosti mogli usporavati ulazak Srbije u EU. Naime, zemlje bogate plinom vrlo često mijenjaju svoje prioritete i političke interese, što ne pridonosi političkoj stabilnosti. Takav je slučaj bio i s Rusijom, koja je zbog geopolitičke važnosti Srbije pod svaku cijenu željela zadržati Srbiju kao strateškog partnera.

Posjet Erdoğana Srbiji došao je nakon njegova sastanka s Putinom s kojim je razgovarao upravo o Turskom toku. Erdoğan sada želi uvjeriti Vučića da je projekt Turski tok za Srbiju važniji od ulaska u EU. Erdoğan će u Srbiji posjetiti gradove s većinskim muslimanskim stanovništvom i razgovarati o gradnji autocesta Beograd – Sarajevo i Novi Pazar – Tutin – Sjenica. Za vrijeme posjeta Erdoğana Srbiji bit će održan poslovni forum Srbija – Turska i potpisan novi sporazum o slobodnoj trgovini između dviju zemalja, a očekuje se i potpisivanje ugovora o dolasku nekoliko turskih kompanija u Srbiju.

Posjet Novom Pazaru

Drugog dana boravka u Srbiji Erdogan je posjetio Novi Pazar. U pratnji Erdogana u Novi Pazar je doputovao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Erdogan i Vučić su se u Gradskoj upravi sastali sa gradonačelnicima i načelnicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj, a potom su potpisana i četiri sporazuma između srbijanskih općina i organizacija ispred Republike Turske, u vezi sa izgradnjom ili restauracijom više objekata. Sastanku su nazočili brojni ministri iz Turske i Srbije

Cilj milijarda dolara

Erdoğan i Vučić razgovarali su i o novim ulaganjima Turske u tekstilnu industriju i u toplice kao veliki turistički potencijal Srbije. Cilj je da Srbija i Turska povećaju obujam trgovine sa sadašnjih 850 milijuna na milijardu dolara. Turske tvrtke u Srbiji investirale su već više od 110 milijuna dolara, većinom na jugu Srbije, od Vladičina Hana i Žitorađe do Leskovca.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *