Pritvoreni bivši turski sudac dobio Havelovu nagradu

Turski bivši sudac i predsjednik sada zabranjene Udruge sudaca i tužitelja Turske Murat Arslan, koji se u svojoj zemlji nalazi u pritvoru još od 2016. dobitnik je ovogodišnje nagrade Vaclav Havel za promicanje ljudskih prava koju dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Europe na prijedlog Međunarodne udruge sudaca, čiji je član i Udruga hrvatskih sudaca (UHS).

Peta nagrada Vaclav Havel za promicanje ljudskih prava dodijeljena je 9. listopada 2017. na svečanoj ceremoniji u Strasbourgu, u Palači Europe, prvog dana zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, turskom zagovorniku sudačke neovisnosti Muratu Arslanu koji je sada zatočen u turskom zatvoru, izvijestili su hrvatski Vrhovni sud i UHS na svojim internetskim stranicama.

Murat Arslan je bivši sudac i izvjestitelj Ustavnog suda Turske, predsjednik raspuštene Udruge sudaca i državnih odvjetnika Turske, te veliki zagovornik neovisnosti turskog pravosuđa, koji se u pritvoru nalazi od 2016., kad je na desetke tisuća ljudi zadržano u pritvoru nakon pokušaj državnog udara.

Nagrađen je za hrabru borbu za sudačku neovisnost u svojoj zemlji, na prijedlog Međunarodne udruge sudaca, čiji je član i UHS.

Nagrada se od 2013. dodjeljuje u spomen na Vaclava Havela, pisca, protivnika totalitarizma, inicijatora Baršunaste revolucije, predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike i trajnog simbola borbe protiv despotizma.(hrt.hr)

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *