Puigdemont odložio proglašenje katalonske neovisnosti

Katalonski premijer Carles Puigdemont  sinoć je održao govor pred katalonskim parlamentom. U svojem 30-minutnom govoru Puigdemont je rekao da je spreman ići putem neovisnosti, ali da dijalogu daje još nekoliko tjedana. Pozvao je parlament da suspendira učinke proglašenja neovisnosti i započne dijalog sa španjolskim vlastima.

Puigdemont u povijesnom govoru nije jasno izrekao da će se Katalonija odcijepiti od Španjolske. Rekao je da je Katalonija “stekla pravo” na neovisnost, ali je odgodio donošenje deklaracije do pronalaska rješenja u pregovorima s Španjolskom.

Vlada i ja predlažemo parlamentu da suspendira učinak proglašenja neovisnosti, kako bi idućih tjedana započeli dijalog bez kojeg je nemoguće doći do zajedničkog rješenja. Čvrsto vjerujemo da je u ovom trenutku nužno smiriti tenzije, kako bismo bili posvećeni ispunjavanju zahtjeva neovisnosti katalonskog naroda, prema rezultatima referenduma od 1. listopada, rekao je u govoru.

Tisuće katalonaca ispred parlamenta pratile govor

Govor su ispred parlamenta na videozidu pratile tisuće Katalonaca. Obraćanje Puigdemonta trajalo je 30-ak minuta. Naglasio je da Katalonci nisu lopovi. Nismo luđaci, ne organiziramo državni udar. Mi smo obični ljudi koji traže pravo glasa. Nemamo ništa protiv Španjolske, naprotiv, želimo unaprijediti odnose. Sada su odnosi u krizi. No “sukob” se može riješiti pregovorima i treba dati priliku međunarodnim posrednicima, rekao je.

Katalonski parlament potom je raspravljao o Puigdemontovom prijedlogu. Nakon rasprave katalonski predsjednik potpisao je suspendiranu deklaraciju o neovisnosti Katalonije. Savezna vlast u Madridu odbacuje odgodu nazivajući ju prešutnom deklaracijom o neovisnosti.

Govor katalonskog čelnika koji je predložio odgodu proglašenja neovisnosti za nekoliko tjedana ipak je donio smanjenje napetosti, komentirao je  HRT-ov novinar Branimir Farkaš  iz Barcelone.

Govor Puigdemonta, premda najavljen sinoć za 18 sati, počeo je sa satom odgode jer se lijevo orijentirana stranka CUP nije slagala s tekstom govora s obzirom na to da se neovisnost nije spominjala izravno.

Što dalje?


U Madridu šef konzervativne vlade Mariano Rajoy upozorio je prije govora Puigdemonta da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikada nije primijenjena u toj iznimno decentraliziranoj parlamentarnoj monarhiji. Ima i druge instrumente na raspolaganju jer je već preuzeo kontrolu nad financijama pokrajine u rujnu. Može uvesti i ublaženo izvanredno stanje koje bi mu omogućilo da djeluje ukazima.

Referendum o neovisnosti Katalonije održan je 1. listopada. Od 43% birača koji su izašli na referendum više od 90% izjasnilo ih se za neovisnost. Španjolski ustavni sud odlučio je prošli četvrtak da nije dopušteno održavanje posebne sjednice katalonskog regionalnog parlamenta na kojoj bi se trebalo odlučiti o koracima nakon referenduma.

Glasovanjem o neovisnosti započeo bi šestomjesečni proces pregovora o razlazu s Madridom prije regionalnih izbora i konačnog čina odvajanja. No španjolska je vlada jasno objavila da će odmah odgovoriti na bilo kakvo glasovanje u skupštini. Pozivam razumne ljude u katalonskoj vladi… nemojte prijeći rub jer ćete sa sobom povući ljude, poručila je zamjenica španjolskog premijera Soraya Sanez de Santamaria u razgovoru za radio COPE. Ako dođe do unilateralne objave neovisnosti, bit će donesene odluke za ponovnu uspostavu prava i demokracije.

Riječ je o najvećoj političkoj krizi u Španjolskoj otkad je postala demokracija prije četiri desetljeća. Gubitak Katalonije, regije koja ima svoj jezik i kulturu, Španjolsku bi lišio petine gospodarstva te čak četvrtine izvoza. Niz tvrtki i banaka sa sjedištem u Kataloniji već je premjestilo svoje baze izvan te regije.

Francuska, koja ima granicu s Katalonijom, rekla je jučer da neće prihvatiti unilateralno proglašenje neovisnosti.

Policija je procijenila da je na prosvjedu u nedjelju u Barceloni bilo 350.000 ljudi. Oni su na ulicama tog grada nosili katalonske i španjolske zastave te uzvikivali slogane poput “Katalonija je Španjolska” i “Zajedno smo jači”. 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *