Njemačka: fra Marinko Vukman prešao u HKŽ Munchen

Omiljeni franjevac  Marinko Vukman, koji je pored pastoralnog rada u Njemačkoj poznat i po zbližavanju i okupljanju Hrvata, te organizaciji brojnih humanitarnih priredbi prigodom oprostio se od svojih vjernika . Nakon sedam godina djelovanja u Kelkheimu u Njemačkoj. Novu dužnost dušobrižnika će obavljati u  najvećoj Hrvatskoj katoličkoj misiji München.

Nakon sedam godina pastoralne službe u  Hrvatskoj katoličkoj župi Main/Taunus -Hochtaunus u Kelkheimu poznati franjevac Marinko Vukman oprostio se od svojih vjernika. Oproštajna misa služena je u  crkvi sv. Dionizija koja je za ovu prigodu bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a dirljivim riječima o fra Marinku  i njegovu pastoralnom radu govorili su : vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku inozemnu pastvu u Njemačkoj , Darko Baotić, predsjednik župnog vijeća, Heribert Schmitt, referent za katolike drugih materinskih jezika u biskupij Limburg, dekan Klaus Waldeck, fra Ante Marković novi voditelj HKŽ u Kelkheimu, te mnogi drugi.

U župnom listiću fra Vukman se dirljivo oprostio sa svojim župljanima. Evo što je napisao:

Braćo i sestre, dragi prijatelji

Nakon sedam godina odlazim na novo radno mjesto u Hrvatsku katoličku župu u München obogaćen našim zajedništvom. Odlazim ali vi znate da ću vas zauvijek nositi u svom srcu. Bile su to nezaboravne godine u kojima smo ovdje zajedno čuvali i razvijali vjersku i narodnu baštinu. Naša nas je katolička vjera učila i uči da svaki čovjek treba biti odan svome narodu. Svijetli uzor blaženoga kardinala Alojzija Stepinca bio nam je svjetionik bogoljublja i domoljublja, a Marija – Gospa Velikoga hrvatskog zavjeta majčinski nas je povezivala sa svim težnjama i snovima  naroda u domovini  i svih hrvatskih katoličkih naraštaja diljem svijeta. Vi ste sve to izvanredno  osjećali, razumjeli i pomagali. Hvala vam što je ova zajednica uspjela postati i ostati jednim od prepoznatljivijih izraza hrvatske katoličke prisutnosti u Njemačkoj.

Mogao bi nabrajati sve dobro što ste činili u ovih sedam godina moje službe s vama u ovoj zajednici. Hvala vam za sve. O svemu tome javnost zapravo zna, jer smo radili javno i od srca i sve je duboko zapisano u našim srcima i u neizbrisivoj povijesti naše Crkve i našega naroda. Držali smo se zajedno i čuvali u vjerskoj i narodnoj svijesti da bismo se, kad Bog dadne, mogli vratiti na stara ognjišta u domovini. Ni danas se te težnje ne odričemo, premda ne zatvaramo oči pred  teškoćama u kojima se domovina nalazi.

Znamo također da će mnogi naši mladi ostati i sve više postajati građani gostoljubive Njemačke, ali smo ponosni što zahvaljujući djelovanju upravo ove župe u njima ostaje živa svijest da su katolici na hrvatski način, željni hrvatski govoriti, s domovinom suosjećati, pohađati je i pomagati, biti njezini zastupnici u ovoj sredini. Ove mise na hrvatskom jeziku neka i novim naraštajima koji se ovdje rađaju budu najdraži glas djedova i pradjedova. Neka nauče tim jezikom Boga slaviti i neka se prepoznaju i upoznaju – neka uvijek iznova rastu mlade hrvatske obitelji; neka članovi drugih naroda nauče s nama voljeti što je nama najdraže, neka u zajedničkoj ljubavi prihvate i cijene našu ljubav po kojoj smo sve više ljudi

I ne zaboravite svoje svećenike, redovnike i redovnice – molite da nas bude, da i vaši mladi čuju i slijede Božji poziv življenja za Boga i domovinu. Ostajte mi pod zaštitom Gospe Velikoga hrvatskog zavjeta, pod znakom Višeslavova križa, ovijeni našom trobojkom i zvucima Lijepe naše”,oprostio se  fra Marinko Vukman od svojih župljana u Kelkheimu nadomak Frankfurta.

Vjernici priredili  oproštaj

U znak oproštaja i zahvalnosti fra  Marinku je u nedjelju priređen prigodni program, te zajednički ručak vjernika i crkvenih uglednika, koji su se zahvaili ovom franjevcu  na sedmogodišnjem uspješnom pastoralnom radu u župi Main Taunus -Hochtaunus. U zabavnom programu su nastupili mladi Hrvati, njihov dječji zbor, misijski folkloraši i plesna grupa “No limit”.(croatia-presse.de)

croatia-presse.de/HIA.com.hr
foto:Ivo Zeba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *