Ovo su tri novoizabrana ustavna suca

Hrvatski sabor u srijedu je izabrao trojicu ustavnih sudaca – Miroslava Šeparovića, Matu Arlovića i Gorana Selanca. Ovo je prvi put od 2010. da će Ustavni sud raditi u punom sastavu od 13 sudaca.

Miroslav Šeparović bio je predsjednik Ustavnog suda. Mandat mu je istekao u travnju. Danas je izabran je sa 118 glasova za i 7 protiv. Miroslav Šeparović sudac je gotovo 30 godina. Prvi put za suca Ustavnog suda izabran je 2009. Bio je ministar pravosuđa u vladi premijera Zlatka Mateše te nakon mandata ravnatelj Hrvatske obavještajne agencije.

Zanimljivo je da su poznatog SDP-ovca, Matu Arlovića koji je također dobio 118 glasova za i 7 protiv, za ustavnog suca predložili iz kluba HDZ-a. Karijeru je započeo u tvornici šećera i vrenja Boris Kidič. Radio je i na osječkom Pravnom fakultetu. Mato Arlović bio je saborski zastupnik pet mandata, od 1990. do 2008. Bio je i potpredsjednik Sabora u vrijeme vlade Ivice Račana. Sudjelovao je u donošenju Ustava i ustavnih zakona.

Najmlađi među izabranim sucima 41-godišnji Goran Selanec dolazi s mjesta zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Goran Selanec doktorirao je pravne znanosti na Sveučilištu u Michiganu. Bio je savjetnik na projektima Europske unije te predavač na Katedri za europsko javno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta. (hrt)

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *