Udruga UIO: Kako sudionici afere mogu biti u povjerenstvu za Agrokor

Udruga U ime obitelji  (UIO) pozvala je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da razmotri sukob interesa kandidata za istražno povjerenstvo o Agrokoru g. Orsata Miljenića, bivšeg ministra pravosuđa u SDP-ovoj Vladi, koji je predložen i za predsjednika povjerenstva, te bivšeg ministra poduzetništva i obrta u istoj Vladi, g. Gordana Marasa, za vrijeme čijih mandata se dogodilo djelovanje Agrokora koje je, između ostalog, uzrokovalo kolaps koncerna.
U ime obitelji smatra kako je nedopustivo da kao članovi u istražnom povjerenstvu za Agrokor budu ministri bivše SDP-ove Vlade ili ministri HDZ-ovih vlada koje su kroz zakone i konkretne politike ili druge odluke omogućili sustavno urušavanje hrvatskog gospodarstva i pogodovanje nekoj privatnoj kompaniji, u ovom slučaju Agrokoru.
Držimo da svojim članstvom u istražnom povjerenstvu g. Miljenić i g. Maras neće moći nepristrano i objektivno djelovati u zaštiti javnog interesa Republike Hrvatske i ostvarivanju ciljeva istražnog povjerenstva zbog kojih je ono sastavljeno odlukom Hrvatskog sabora prema čl. 3. Zakona o istražnim povjerenstvima (NN 24/1996). U ime obitelji smatra kako bi objektivno istražno povjerenstvo trebalo biti sastavljeno od saborskih zastupnika i stručnjaka koji nisu na bilo koji način sudjelovali u vladajućim garniturama tijekom čijih mandata se događalo sporno poslovanje Agrokora”, stoji u pismu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, stoji u priopćenju Udruge U ime obitelji.

Pismo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa

U pismu upućeno  Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa naslovljeno na predsjednicu Daliju Orešković  stoji slijedeće:
Poštovana gđo Orešković,

u vezi s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor od strane Hrvatskog sabora, udruga U ime obitelji smatra kako postoji vjerojatnost o postojanju sukoba interesa kod nekih osoba koje su predložene za članove tog povjerenstva te Vas molim da razmotrite dolje navedene činjenice:

  1. Kandidati za članove povjerenstva iz redova SDP-a su bivši ministar pravosuđa, g. Orsat Miljenić, koji je predložen i za predsjednika povjerenstva, te bivši ministar poduzetništva i obrta, g. Gordan Maras;

 

  1. G. Todorić je upravo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića izdao milijardu eura obveznica Agrokora, uzeo 600 milijuna eura kredita od Sberbanka te 200 milijuna eura kredita od kluba banaka;

 

  1. Kandidati za članove istražnog povjerenstva Sabora koje bi trebalo pratiti tokove novca i poslovanje Agrokora, g. Miljenić i g. Maras, bili su članovi SDP-ove Vlade tijekom čijeg mandata se dogodilo gore navedeno djelovanje Agrokora koje je, između ostalog, uzrokovalo kolaps koncerna;

 

  1. Prošla SDP-ova Vlada je, baš kao i prethodne Vlade Republike Hrvatske, suodgovorna za stanje u koje je Agrokor doveo hrvatsko gospodarstvo te držimo da SDP-ovi ministri, g. Miljenić i g. Maras, ne mogu nepristrano sudjelovati u radu istražnog povjerenstva;

 

  1. S obzirom da prema čl. 9. st. 1. Zakona o istražnim povjerenstvima (NN 24/1996) broj članova istražnog povjerenstva može biti od pet do petnaest, u kontekstu gore navedenih činjenica, nije jasno zašto se povjerenstvo nije sastavilo te proširilo od predstavnika svih klubova zastupnika te saborskih zastupnika koji nemaju političkih i osobnih interesa u pitanju Agrokora, a koji kod g. Miljenića i g. Marasa postoje.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *