AKCIJA AGROKOR: Danas ispitivanje 12 privedenih

Dvanaest privedenih u DORH-ovoj akciji Agrokor noć je provelo u pritvoru na zagrebačkim Oranicama i danas će biti ispitani. Sobzirom na broj uhićenih ispitivanje  može potrajati cijeli dan.
Policija je i danas stigla u Kulmerove dvore a na toj adrsi noć je provelo više policajaca.

 

Danas ispitivanje uhićenih

U Državnom odvjetništvu od ranoga jutra tužitelji ispituju osumnjičene, sve redom visokorangirane menadžere i bliske suradnike Ivice Todorića. Iskaz su već dali – Damir Kuštrak, Piruška Canjuga, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Ljerka Puljić i Alojzije Pandžić. Trenutačno iskaz daje Ivan Crnjac.

Svi koji su dali iskaz, vraćeni su u policijski pritvor na Oranice. Nakon što tužitelji ispitaju sve uhićenike, znat će se hoće li se protiv njih pokrenuti istraga i zatražiti određivanje istražnog zatvora. Tereti ih se za kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.
Veliki dio dosad ispitanih osumnjičenika u iskazima su opovrgnuli posrednu vezu s financijama, tvrde da zato ne mogu biti odgovorni za ono što im se stavlja na teret.

Odvjetnik Ivana CrnjcaLjubo Pavasović Visković ponovio je kako su najbliži odluci da se njegov klijent brani šutnjom, jer bilo kakva ozbiljna obrana pretpostavlja čitanje revizorskog izvješća.

Petar Pavković, odvjetnik Damira Kuštraka rekao je da je njegov branjenik kratko iznosio obranu i načelno osporio sve teze tužiteljstva. Smatra da se gotovo sve do sada uhićene okrivljenike stavlja u širi kontekst s “ciljem da se prvookrivljeniku pribavi imovinska korist”. Pavković je nakon ispitivanja rekao kako obrana nije u jednakom položaju jer ne raspolaže informacijama koje ima državno odvjetništvo koje ih je prikupljao gotovo šest mjeseci. Kuštrak po riječima njegova branitelja nije imao razloga sumnjati u revizorska izvješća, a neke odluke nisu ni bile na odborima bilo nadzornom, bilo upravnom. Ne može biti odgovoran za nešto u čemu nije sudjelovao, zaključio je.

Odvjetnik Anto Nobilo kazao je kako je Piruška Canjuga iznijela temelj svoje obrane kjega će nadopunjavati kad izvrši uvid u spis i sa svime se upozna. izjavio je da će za svoju branjenicu tražiti da se brani sa slobode zbog “kompleksnih okolnosti” koje se odnose na njezino dijete.
Obrane osumnjičenih očekuju da će tužiteljstvo nakon ispitivanja za sve osumnjičenike zatražiti istražni zatvor. Istovremeno s ispitivanjima policija će nastaviti premetačinu domova i poslovnih prostorija osumnjičenih poput rezidencije obitelji Todorić, Kulmerovih dvora, gdje je u ponedjeljak, kako se doznaje, detaljnim pregledom obuhvaćen tek manji dio velikog kompleksa.

Hrvoje Balent, zet Ivice Todorića, prevezen je u pritvor. On je jedini koji nije od jučer bio u pritvoru iako je bio lišen slobode.

Galić predao dokument koji tereti  Todorića

Mislav Galić iznio je svoju obranu na ispitivanju u tužiteljstvu i porekao svoju povezanost s donošenjem financijskih odluka te je tužiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je u Agrokoru bio zadužen za donošenje financijskih odluka. Galićeva odvjetnica dubravka Krklec tvrdi da to defnitivno nije bio Galić, jer je njegova odgovornost objektivna kao člana uprave, ali s financijama nije imao veze.
Na upit novinara je li Galić teretio Ivicu Todorića, Krklec je ponovila da je Galić predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije. I drugi Galićev odvjetnik Mate Matić smatra da tužiteljstvo nakon takve obrane nema nikakva argumenta zatražiti određivanje istražnog zatvora za njihova branjenika.

 

Više o ovome u nastvaku dana

AKCIJA AGROKOR: Todorići su navodno u Londonu
AKCIJA AGROKOR: Policija upala u Kulmerove dvore
hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *