Summit čelnika vlada EU-a u Bruxellesu

Čelnici europskih zemalja okupit će se poslijepodne na jesenskom sastanku na vrhu u Bruxellesu. Glavne teme bit će: novi model funkcioniranja Unije nakon Brexita, migracije, digitalna agenda, vanjski odnosi, te sigurnost i obrana.

U Bruxelles stiže i premijer Andrej Plenković, koji će prije dvodnevnog skupa sudjelovati na sastanku čelnika Europske pučke stranke. Na njegovim marginama predviđen je polusatni razgovor s predsjednikom Europske komisije Jean Claudeom Junkerom.

Plenković pisao Junckeru vezano za Pelješki most

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je pismo predsjedniku EK Junckeru te  predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i njegovom zamjeniku u vezi s projektom Pelješkoga mosta. 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izvijestio je predsjednika Europske komisije  Jean-Claudea Junckera o svemu što je Hrvatska poduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom i izgradnjom Pelješkoga mosta, projektom od iznimne važnosti i za Hrvatsku i za Europsku uniju, kao trajnom rješenju pitanja hrvatskog i europskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskoga koridora.

Podsjetio je da se ovaj projekt realizira u konzultacijama s Europskom komisijom te u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom.  Plenković je ponovio da Republika Hrvatska ima pravo izgraditi most na svom teritoriju te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na značajan financijski doprinos Europske unije koja sa 357 milijuna eura financira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj te da je u tijeku javna nabava i odabir izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi, predsjednik Vlade podsjetio je na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta. Napomenuo je kako je  postignuto izričito razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svojem državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz. Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru.

Predsjednik Vlade Plenković još jednom je potvrdio potporu koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini  na njezinom putu prema europskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

više u nastavku

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *