Vraća li se Vrdoljak na čelo HNS stranke ?

Hrvatska narodna stranka (HNS) 13. listopada obilježila je 27 godina od osnutka. U toj stranci su se 1990. okupili nekadašnji “proljećari” – Miko Tripalo, Dragutin Haramija, Srećko Bijelić, a prvom predsjednicom postala je Savka Dabčević-Kučar.

HNS je u izvršnoj vlasti sudjelovao u vladama predvođenima SDP-om, a od lipnja ove godine prvi put su u koaliciji s HDZ-om. Nakon lipanjske odluke tadašnji predsjednik stranke Ivan Vrdoljak podnio je ostavku, a određeni broj članova stranku je napustio te su osnovali svoju. Sada je predsjedništvo te stranke predložilo njegov povratak na mjesto predsjednika.

Predsjedništvo predložilo Vrdoljaka za čelnika

 

Milorad Batinić, član Predsjedništva HNS-a i predsjednik Kluba zastupnika HNS-a, kazao je da je Predsjedništvo na sjednici održanoj u četvrtak donijelo odluku da kandidat za predsjednika stranke bude Ivan Vrdoljak, za zamjenika Predrag Štromar, za potpredsjednicu Marija Puh i Ivan Gulam.

O tome smo razgovarali unazad zadnjih mjesec i pol dana – i sa Predsjedništvom i sa širim članstvom. Tko će u konačnici biti kandidat odlučit će se na Predsjedništvu stranke, rekao je Batinić.

Na novinarsko pitanje što će Vrdoljak ponuditi HNS-u, Batinić je rekao: prije svega ne treba zaboraviti da je Ivan Vrdoljak bio predsjednik stranke, sada je kandidat. Mi smo tada već imali jasan plan i program HNS-a. No okolnosti su se promijenile i unutar HNS-a i na političkoj sceni tako da će se najprije morati redefinirati program HNS-a.

HNS je u Vladi Republike Hrvatske, rekao je Batinić i napomenuo je kako želi podsjetiti na rečenicu Savke Dabčević Kučar – članovi HNS-a ne pitaju što Hrvatska može učiniti za njih, već što članovi HNS-a mogu učiniti za Hrvatsku. Mi smo procijenili da ulaskom u Vladu stabiliziramo Republiku Hrvatsku, da dajemo šansu građanima Hrvatske i cijeloj Hrvatskoj da krene u bolje sutra, kazao je Batinić.

Član Predsjedništva i potpredsjednik HNS-a Srđan Gjurković je podsjetio kako je Vrdoljak prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na sve funkcije koje je dotad obavljao, na mjesto potpredsjednika Sabora i saborskog zastupnika te predsjednika HNS-a.

Mi smo danas raspravljajući o tome zaključili da nakon protoka vremena, prihvaćajući tadašnju njegovu ostavku, ali i na današnje vrijeme i aktualnosti, smatramo da treba nastaviti ono što je započeo u stabilizaciji stranke i hrvatske vlade i države, i zato smo donijeli odluku da predložimo Središnjem odboru da se kandidira Ivan Vrdoljak, rekao je Gjurković.

Neće ulaziti u izvršnu vlast

Dodao je kako Vrdoljak neće ulaziti u izvršnu vlast, već će mu osnovna zadaća biti baviti se politikom i strankom. Rekao je kako Predsjedništvo HNS-u predlaže da se do sjednice Središnjeg odbora 11. studenoga otvori kandidacijski postupak u stranci koji će trajati 48 sati prije sabora stranke, koji je predviđen za 17. prosinca.

Predsjedništvo ima pravo predložiti svoje kandidate, ali će se za funkcije u stranci moći kandidirati svi koji to žele, a članovi stranke će tajnim glasovanjem izabrati onoga koga smatraju najadekvatnijim za određenu funkciju, izjavio je Gjurković

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *