Slovenci nisu izabrali predsjednika, u drugi krug idu Pahor i Šarec

U Sloveniji su danas održani predsjednički izbori. Na temelju prebrojanih 90,48 % glasova u drugi krug izbora ići će Borut Pahor i Marjan Šarec.

RTV Slovenije navodi da je po sadašnjim podacima Pahor osvojio 47,20% glasova, a Šarec 24,91%.

Kandidatkinja Slovenske demokratske stranke (SDS) Romana Tomc osvojila je 13,64%, kandidatkinja Nove Slovenije – demokršćana (NSI) Ljudmila Novak 7,12%, Andrej Šiško 2,21%, Boris Popovič 1,84 %, Maja Makovec Brenčič 1,73%, Suzana Lara Krause 0,78 %, Angelca Likovič 0,57 %, navodi se na internetskoj stranici Državne izborne komisije, a prenosi RTV Slovenije.

Odaziv na izbore bio je manji nego na zadnjim predsjedničkim izborima 2012. goodine, a po nekim prognozama pokazat će se i kao povijesno nizak – negdje oko 45%. Izbornu večer svi kandidati i kandidatkinje očekuju u svojim izbornim stožerima, ali odbijaju komentirati neslužbene projekcije i prognoze, dok ne budu jasni službeni podaci.

Najveći interes za izbor predsjednika države Slovenci su pokazali 1992. i 1997. kad je izlaznost bila veća od 80%, ali je kasnije stalno opadala.

1,7 milijuna birača

Jutros u 7 sati u sloveniji je otvoreno tri tisuće birališta, a na izborima 1,7 milijuna birača po šesti put u od stjecanja samostalnosti bira predsjednika države.

Kandidata je devet, među njima je pet žena, najviše do sada, no najviše izgleda za pobjedu prema ispitivanjima javnog mnijenja objavljenima zadnjih dana ima sadašnji predsjednik Borut Pahor koji se bori za svoj drugi petogodišnji mandat.

Prema anketama uoči izbora Borut Pahor bi trebao dobiti 50% glasova , njegov protivnik Marjan Šarec 20-ak posto glasova.

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *