Udar iz Banje Luke: Traže “istragu” ratnih sudaca i tužitelja

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) pokrenulo je u četvrtak inicijativu, čiji je cilj uvesti mogućnost otpuštanja sudaca i tužitelja u toj zemlji u slučajevima kada se utvrdi da imaju problematičnu ratnu prošlost, odnosno da su povezani sa slučajevima spornih istražnih i sudskih procesa iz razdoblja rata od 1992. do 1995., što je inicijativa prvotno pristigla iz Republike Srpske.

Na sjednici održanoj u Sarajevu tijesnom većinom od sedam prema šest glasova članovi VSTV-a, neovisnog tijela koje jedino ima ovlasti imenovati i razrješavati suce i tužitelje u BiH, odlučili su ministarstvu pravosuđa uputiti zahtjev za izmjenu odgovarajućeg zakona kojim bi se uveo institut “iznimne mogućnosti razrješenja suca ili tužitelja” bez provedenog stegovnog postupka, kako je to sada propisano.

Ovakva inicijativa slijedila je nakon što je na dnevni red sjednice VSTV-a, na čijem je čelu Milan Tegeltija, prije sudac iz Banje Luke i s dobrim vezama s vlasti Milorada Dodika, dospio dokument u kojemu se tvrdi kako su neki od sudaca i tužitelja u državnom sudu, odnosno tužiteljstvu povezani s ratnim zločinima i slučajevima zlostavljanja ratnih zarobljenika i zatočenih civila tijekom rata.

Dokument, koji je zapravo svojevrsna optužnica, sastavils je ustanova pod nazivom Centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih osoba Republike Srpske, koja djeluje pri entitetskom ministarstvu unutarnjih poslova baveći se isključivo istraživanjem zločina počinjenih nad osobama srpske nacionalnosti. U njemu su nabrojena imena petnaest državnih sudaca i tužitelja za koje se u dokumentu tvrdi kako su tijekom rata navodno sudjelovali u zlostavljanjima Srba.

Među njima je i ime Šabana Maksumića, suca koji je predsjedavao sudskim vijećem u procesu protiv ratnog zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića, koji je u tom procesu prije ovog mjeseca u prvostupanjskom postupku oslobođen optužbi za ratne zločine. Vlasti i mediji u RS-u pokrenuli su nakon toga pravu hajku protiv tog suca, iako je on bio samo predsjedatelj vijeća u procesu Oriću u kojemu je bilo još dvoje sudaca srpske nacionalnosti.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *