Restruktuiranje Agrokora: Osnovna djelatnost ostaje ostalo ide u prodaju

Na sjednici privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora objavljeni su planovi održivosti Agrokora. Riječ je svojevrsnom planu restrukturiranja koncerna. Osnovna djelatnost će se zadržati a sve druge idu u prodaju.

Planove je predstavio izvanredni povjerenik Ante Ramljak nakon sjednice privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora. Izvanredna uprava želi zadržati tvrtke u sektorima poljoprivrede, prehrane i maloprodaje, a ostalih 80 kompanija prodati.

Maloprodaja u sastavu koncerna Agrokor bit će podvrgnuta značajnom restrukturiranju, sektor prehrane će nastaviti rasti i optimizirati EBITDA-u, poljoprivreda će realizirati prinose iz prošlih kapitalnih investicija, dok će imovina Agrokor Portfolio Holdingsa (APH) biti rasprodana, a zaposlenici Agrokora d.d. premješteni u osnovne djelatnosti.

Takav plan održivosti omogućit će dugoročni opstanak većine Agrokorovih kompanija te unaprjeđenje profitabilnosti i ostalih ključnih poslovnih pokazatelja u svim poslovnim segmentima, što će osigurati i očuvanje razine zaposlenosti i daljnji pozitivan utjecaj na ukupno gospodarstvo Hrvatske i regije u kojoj Agrokor posluje, ističu iz izvanredne uprave.

Najvećim će promjenama biti podvrgnuta maloprodaja, koju čine Mercator, Konzum, Velpro, Tisak te poslovanje u BiH. Plan predviđa svođenje poslovanja na primjerenu veličinu, eliminaciju ne-osnovnog poslovanja i nepopustljivo fokusiranje na restrukturiranje. Planom se predviđa da se do 2021. godine prihodi u segmentu maloprodaje u odnosu na 2016. smanje za 8 posto, no u istom bi razdoblju EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) trebala porasti čak 338 posto, s 50 na 218 milijuna kuna. Također se očekuje da će maloprodaja između 2018. i 2021. generirati 784 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka.

Prehrana će zahtijevati znatne kapitalne investicijePoslovna grupa Prehrana, koju čine 4 djelatnosti pića, smrznuta hrana, ulja i meso i 21 pravni subjekt među kojima su i Jamnica, Sarajevski Kiseljak, Ledo, PIK Vrbovec i dr., nastavit će rasti i pritom optimizirati EBITDA. Ta djelatnosti, prema podacima izvanredne uprave, čini 64 posto ukupne realizirane EBITDA Agrokora u 2016. godini. Cilj je plana u djelatnosti pića obraniti tržišni udio i EBITDA maržu. Ipak, navode da će sljedeći val rast zahtijevati znatne kapitalne investicije.

Realizacijom plana u segmentu Prehrane do 2021. prihodi bi u odnosu na 2016. trebali porasti za oko 14 posto, EBITDA za 24 posto, a očekuje se da bi taj segment u tom razdoblju mogao generirati 470 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka.

Poljopriveda će ubirati prinose od ranijih ulaganja

Poljoprivreda, koju čine tri kompanije (Belje, Vupik i PIK Vinkovci), koje zajednički kontroliraju više od 32 tisuće hektara obradivih površina u istočnoj Hrvatskoj, od čega je 95 posto u državnom vlasništvu, realizirat će prinose iz prošlih kapitalnih investicija te će se usredotočiti na generiranje EBITDA kroz konsolidaciju poslovnih aktivnosti i poboljšanje učinkovitosti proizvodnje.

Od 2005. do danas u taj segment je uloženo 380 milijuna eura vlastitih sredstava te je to poslovna grupa sa snažnom operativnom polugom, u potpunosti integriranom proizvodnjom “od polja do stola” te modernom tehnologijom zahvaljujući kojoj su prinosi daleko ispod hrvatskog prosjeka. Očekuje se da će Poljoprivreda u tom razdoblju generirati 155 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka, a troškovi restrukturiranja procijenjeni su na 2 milijuna eura.

Imovina Agrokor Portfolio Holdingsa u prodaju

Segment Agrokor Portfolio Holdingsa obuhvaća 80 društava izvan osnovne djelatnosti Grupe, primjerice putovanja, ugostiteljstvo, energetika itd., a čine ga tvrtke poput Adriatica.net-a, Karisma Hotels Adriatic, Zagreb Plakat, Projektgradnja, Solana Pag, Poliklinika Aviva i dr. te 201 nekretnina. Također, u sklopu APH-a je i 16 neaktivnih (fiktivnih) društava.

Imovina APH, kao se navodi u planu, bit će rasprodana, a od toga se očekuje 40 milijuna eura slobodnog novčanog tijeka u razdoblju od 4 godine prema konzervativnom scenariju, a planira se i smanjenje iznosa najamnina te raskid nepovoljnih najmova. Zaposlenici Agrokora d.d. kao krovnog društva bit će prebačeni u osnovne djelatnosti, pri čemu će se tvrtka ubuduće fokusirati na centralne funkcije, restrukturiranje i prodaju neosnovne imovine.

hrt/HIA.com.hr
foto:

AKCIJA AGROKOR: Za Ivicom Todorićem raspisan europski uhidbeni nalog i crvena tjeralica
AKCIJA AGROKOR: Ivan mlađi sin Ivice Todorića došao u Hrvatsku i dao izjavu
AKCIJA TODORIĆ: Izdana tjeralicu za Ivicom Todorićem, on se oglasio na blogu
AKCIJA TODORIĆIvici Todoriću blokirana imovina
AKCIJA TODORIĆ:  Ante Todorić stigao u Zagreb
AKCIJA TODORIĆ:  Uhićeni pred sucem
AKCIJA AGROKOR: Trojica Todorića je izvan Hrvatske
AKCIJA AGROKOR: Dvanaestorica privedenih ispitana
AKCIJA AGROKOR: Todorići su navodno u Londonu
AKCIJA AGROKOR: Policija upala u Kulmerove dvore

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *