Blagdan Svih svetih i Dušni dan

Blagdan je Svih svetih ja dan kada Katolička crkva slavi svece a i one koji još nisu kanonizirani. Proslavljen je u sriejdu 1.studenog a dan poslije  2.studenog obilježava se Dušni dan.  U dane blagdana održavaju se misna slavlja a kršćani obilaze groblja i posječuju grobove svojih najmilijih.

 

Dušni dan

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere. Tog dana mole se za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, nazoče svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo “gdje s oka svaka suza nestaje”.

Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. I danas će građani obilaziti grobove svojih najmilijih.

Svi sveti

Svi sveti slave se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih Svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i svi su pozvani od Boga biti sveti.

U židovstu je bilo poznato štovanje grobova svetih, a tada su bila važna dva groba: proroka Izaije kraj ribnjaka Siloe i Zaharijin u dolini Cedrona.

S kršćanstvom se dan smrti počinje nazivati i danom rođenja za nebo, što su osobito primjenjivali na datume smrti svojih mučenika. Njihovo se štovanje razvilo već u II. stoljeću.

Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od X. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.

Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve – pripadnici jedne i druge, iako na različit stupanj i način, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu, te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

Misa na zagrebačkom Mirogoju

Na gradskom groblju Mirogoju, u crkvi Krista Kralja, euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
“Crkva je sveta jer je njezina glava Krist. Sveta je unatoč tomu što su pojedinci tijekom povijesti uprljali njezino lice, a svi su, kako je rekao, pozvani na svetost”, rekao je Bozanić. Povijest čovječanstva je mukotrpna i isprepletena zlim djelima pojedinaca, napomenuo Bozanić dodavši da je ljudska povijest ispunjena divnim svjedočanstvima Božje ljubavi.  Nakon svete mise kardinal je predvodio procesiju do središnjega križa, gdje je nakon zajedničke molitve blagoslovio vjernike.

Diljem zemlje građani su u srijedu pohodili groblja i palili svijeće i polagali cvijeće na grobove svojih najmilije. U Vukovaru, čije je groblje mjesto posebnog pijeteta u srijedu je bilo tužno. Posebno je teško obiteljima koje za svojim najmilijima još tragaju. Na popisu nestalih u Vukovaru još je oko 300 imena. Za Vukovarce ovi su dani početak razdoblja kada se s boli prisjećaju stradanja koja su proživjeli u jesen 1991. padom grada heroja te ulaskom agresora. Dok žive Vukovarci bit će uz svoje križeve i uspomene. Uz svoje mile i pokojne.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *