Ruši se hotel Termia u Bizovačkim toplicama i gradi novi

U svojim najboljim danima, kada su Bizovačke toplice pucale po šavovima od posjetitelja, gostima su na raspolaganju bili biblioteka, nacionalni restoran sa 500 sjedećih mjesta, kuglana, bilijar te ostakljeni vidikovac na vrhu hotelskog amfiteatra s kojeg se pruža prekrasan pogled na slavonska polja

Poznati hotelijer Jako Andabak puno se dvoumio oko toga hoće li rekonstruirati stari hotel Termia u sklopu Bizovačkih toplica ili sagraditi novi, no na kraju je prevagnulo ovo drugo.

Grandiozno i prilično nefunkcionalno zdanje, dakle, rušit će se do temelja, a na njegovu mjestu graditi novi, moderniji i funkcionalniji hotelski kompleks. Ta će investicija, poručuju iz tvrtke Bluesun hotels, iznositi oko 10 milijuna eura.

“Nakon detaljnih analiza i usporedbi troškova adaptacije postojećeg objekta ili rušenja i gradnje novog, podaci su pokazali da je druga opcija isplativija s obzirom na sadašnju iskoristivost zajedničkih prostora i smještajnog dijela. Trenutno se dovršava projekt za rušenje te se istovremeno radi projekt novog hotela”, doznajemo iz Bluesuna, u kojem napominju da Bizovačke toplice nisu dio koncerna Sunce, nego vlasništvo Jake Andabaka.

Autor grandioznog bizovačkog zdanja, hotela Termia, koji je zatvoren od siječnja ove godine, vukovarski je arhitekt postmodernog stila Milan Mitevski, koji ga je sagradio 1990. godine, posred kukuruzišta i dotrajalih slavonskih kuća.

Termia je velebno zdanje koje svojim izgledom podsjeća na svojevrsnu mješavinu istočnjačkih toplica i vojne baze, s puno praznog prostora i sobama za posjetitelje koje zauzimaju samo 29 posto ukupnog kapaciteta objekta.

U svojim najboljim danima, kada su Bizovačke toplice pucale po šavovima od posjetitelja, gostima su na raspolaganju bili biblioteka, nacionalni restoran sa 500 sjedećih mjesta, kuglana, bilijar te ostakljeni vidikovac na vrhu hotelskog amfiteatra s kojeg se pruža prekrasan pogled na slavonska polja.

Kako će točno izgledati budući hotel u toplicama, još nije poznato jer vizuali zasad ne postoje, ali planirano je da u sklopu njega bude 160 smještajnih jedinica, dva restorana i wellness centar.

Bit će to, ujedno, posljednja faza uređenja topličkog kompleksa koji je Andabak kupio 2014. godine, nakon sedme dražbe, za 14 milijuna kuna s obzirom na to da je objekt bio devastiran i u stečaju.

Odmah je osnovana tvrtka Sunčane toplice d.d., nakon čega se krenulo u prvu fazu uređenja, vrijednu 10 milijuna kuna, u sklopu koje je sagrađen najveći bazen s valovima u zemlji, otvoren 2015. godine, nakon čega je bizovački Aquapolis ponovo postao jedan od zaštitnih znakova Slavonije.

U drugoj fazi uređenja Andabak ulaže novih 22 milijuna kuna kako bi u Bizovcu sagradio kompletno novo lječilište s najmodernijom tehnologijom, 56 soba i dva apartmana, a istodobno se u iznosu od 20 milijuna kuna obnavljaju i unutarnji bazeni, sportski tereni i okoliš, koji su otvoreni u kolovozu 2016. godine, s jednim novim dječjim igralištem.

Bazeni su, poručuju iz Bluesun hotela, bili zatvoreni od sredine siječnja do lipnja 2017. zbog gradnje hidrostanice, nove blagajne, ulaza u kupalište, novog prilaza bazenima te unapređenja gastropunktova.

Bizovačke toplice trenutno tako imaju 11 bazena, od čega dva termalna u svrhu rehabilitacije pacijenata, te sedam unutarnjih s vodenim atrakcijama i toboganom, ali i dva vanjska, među kojima je i onaj najveći u Hrvatskoj.

“Budući da je cijeli kompleks obnovljen te je sagrađeno novo lječilište, došlo je vrijeme za uređenje hotela”, poručuju iz Bluesuna.

Prije nego što je toplice kupio Andabak, tvrtka je, kao najveće lječilište na istoku Hrvatske, u stečaj otišla 2013. godine, a njezina ukupna potraživanja u tom su trenutku premašila temeljni kapital i iznosila 122 milijuna kuna.

Stečaj je bio pokrenut na inicijativu radnika, kojima je tada državna tvrtka dugovala tri plaće, odnosno 1,8 milijuna kuna, a tadašnji stečajni upravitelj Duško Zec bio je potvrdio da radnicima prije otvaranja stečaja šest godina nisu bili uplaćivani doprinosi za mirovinsko te sedam godina za zdravstveno osiguranje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *