Ivica Todorić uhićen pa pušten na slobodu uz jamčevinu

Ivica Todorić se u srijedu predao londonskoj policiji koja ga je, nakon što je dao izjavu, pustila na slobodu uz jamčevinu od 100 tisuća funti ali s uređajem na nozi koji prati njegovo kretanje.

Todoriću je oduzeta putovnica i ne smije napustiti London, pa čak ni stan u kojem je prijavio boravak, osim ako ga na saslušanje ne pozove policija ili sud. I to sve do 10. travnja 2018. kada se očekuje novo ročište.

Iz sudnice izašao je u pratnji supruge te rekao da je sve prošlo dobro. Jučerašnji dan je nazvao pobjedom. Brojnim novinarima koji su tražili njegovu izjavu rekao je ” Kako vas je lijepo vidjeti. Ovo danas je jedna mala pobjeda, ali velika. Sad sam građanin Londona”, rekao je Todorić. Za ročište je rekao kako je bilo dugo, ali ozbiljno. Poručio je kako ćemo ga imati prilike još čuti te da će nas iznenadi.

Na inzistiranje slovenske novinarke da odgovori na pitanja vezana uz Mercator i situaciju u koju je doveo radnike, Todorić je rekao kako su dobili najbolji dućan u Europi i odličan posao. Imaju odličnu kompaniju i u Srbiji. Na pitanje je li dobio narukvicu za elektronički nadzor, rekao je kako narukvice nikad ne nosi. 

Todorićevi odvjetnici trebali bi odmah nakon predaje policiji pokrenuti postupak zaštite od izručenja s obrazloženjem zaštite od političkog progona. Todorić će se tijekom dana pojaviti na sudu u Westminsteru, javlja novinar BBC-ja Danijel Sanford.

Todorić se predao policiji u srijedu


Hrvatska policija
je obaviještena da je u srijedu 9:04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić pozvan u Charring Cross u policijsku stanicu u Londonu gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu.

Iz izvora bliskih Todoriću doznaje se da se sam predao policiji.

Saslušanje Todorića bit će održano već tijekom današnjega dana pred sudom u Westminsteru, javlja naša reporetka Mirela Bačić.

Todorićevi suradnici očekuju da će, nakon toga, Todorić biti pušten na slobodu uz jamčevinu. U policiju je, kako doznajemo, došao u pratnji svojih britanskih odvjetnika.

Nešto prije britanska National Crime Agency (NCA) potvrdila je za N1 kako će tražena osoba biti uhićena te će početi postupak oko izručenja.

Općenito govoreći, osoba za koju se vjeruje da je u Velikoj Britaniji i koja je tražena putem Europskog uhidbenog naloga (EAW), će biti uhićena od strane britanske policije i počet će postupak oko izručenja. Postupak oko izručenja potom provodi Westminster Magistrates Court. U smislu konkretnih pitanja o Europskom uhidbenom nalogu bojim se da na to moraju odgovoriti vlasti koje zahtjevaju uhićenje konkretne osobe. U ovom slučaju strana koja zahtjeva uhićenje je Hrvatska’, odgovorio je glasnogovornik NCA-a Aaron Payne

N1 je u jutarnjim satima u srijedu javio da će upravo do ovoga doći. Hrvatska je prethodno dostavila britanskoj policiji informaciju o adresi na kojoj se Todorić nalazi u Londonu, te je Todorićeva odluka da sam ode u policiju zapravo svojevrsna prevencija uhićenja.

Savjet odvjetnika u ovakvim slučajevima uglavnom je isti – samoinicijativan odlazak tražene osobe i predaja vlastima zemlje u kojoj su se skrili. Prema informacijima kojima se raspolaže , nakon predaje policiji, Todorićevi odvjetnici će odmah pokrenuti postupak zaštite od ekstradikcije s obrazloženjem zaštite od političkog progona.

Isto tako, N1 neslužbeno doznaje, navodno je posljednjih dana Todorić i skupljao novac za plaćanje jamčevine kako bi se protiv izručenja borio sa slobode.

 

Premijerov komentar

Premijer Andrej Plenković komentirao je u srijedu prigodom otvaranja 40. jubilarnog Interlibera vijest o uhićenju Ivice Todorića.

– Primio sam tu informaciju, sve je to sukladno Europskom uhidbenom nalogu. Slijedi uobičajena procedura, a ja ne želim spekulirati što će dalje biti. Njegovo uhićenje je bilo očekivano – kratko je komentirao premijer Plenković.

Već su jutros neslužbeno potvrdili visoki izvori iz ravnateljstva policije da očekuju njegovu predaju, a prema svemu sudeći u policiji su i bili na neki način u kontaktu s najtraženijim hrvatskim bjeguncem jer najava predaje Ivice Todorića ni za koga od visokih izvora u policiji nije bila iznenađenje.

Kako su objasnili, bijeg i skrivanje za Ivicu Todorića je bila najgora opcija. Kako smo neslužbeno doznali, i njegovi branitelji tijekom prošlog tjedna sugerirali su mu kako mu je najbolja opcija predaja pa i čak u slučaju da ga se izruči Hrvatskoj.

Okolnosti vezane uz istragu u slučaju Agrokor su takve da bi po procjeni odvjetnika on mogao biti pušten na slobodu uz jamčevinu. Ako ostane kao razlog za pritvor utjecaj na svjedoke, Ivica Todorić bi mogao biti pušten iz pritvora nakon što se ispitaju predloženi svjedoci. No, to sve ovisi o tome kad će biti izručen Hrvatskoj. Ukoliko se Ivica Todorić složi da ga se izruči Hrvatskoj, procedura predaje mogla bi biti brza, a ukoliko se bude protivio izručenju Hrvatskoj taj postupak će sigurno trajati nešto duže, piše Jutarnji List.


Tjednik Nacional je u srijedu objavio da “hrvatske vlasti točno znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti”. Mediji neslužbeno navode da je hrvatska policija britanskim kolegama dostavila Todorićevu adresu te da bi se on uskoro mogao predati britanskim vlastima kako bi izbjegao uhićenje.

 

više o ovoj temi

AKCIJA AGROKOR: EUROPOL objavio tjeralicu za Ivicom Todorićem
AKCIJA AGROKOR: Ivan mlađi sin Ivice Todorića došao u Hrvatsku i dao izjavu

AKCIJA TODORIĆ: Izdana tjeralicu za Ivicom Todorićem, on se oglasio na blogu
AKCIJA TODORIĆ:  Ivici Todoriću blokirana imovina
AKCIJA TODORIĆ:  Ante Todorić stigao u Zagreb
AKCIJA TODORIĆ:  Uhićeni pred sucem
AKCIJA AGROKOR: Trojica Todorića je izvan Hrvatske
AKCIJA AGROKOR: Dvanaestorica privedenih ispitana
AKCIJA AGROKOR: Todorići su navodno u Londonu
AKCIJA AGROKOR: Policija upala u Kulmerove dvore

hrt/HIA.com.hr
foto: Adrian Dennis/AFP

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *