Dogovoreni ključni elementi nove verzije TTP-a

Trans-pacifičko partnerstvo (TPP) , jedan je od najvećih trgovinskih sporazuma. Cilj mu je smanjiti trgovinske zapreke, postaviti zajedničke standarde na tržištu rada i zaštititi intelektualno vlasništvo korporacija. Od kada je američki predsjednik Donald Trump izašao iz TPP-a, ostalih 11 članica teško se muči da ga održe na životu. Nakon pregovora u Vijetnamu – oživljen je uz nove nazive i odredbe.

Jedanaest država koje rade na novoj verziji sporazuma o TPP-u dogovorile su njegove ključne elemente, pokazuje nacrt završne izjave u koju je u petak uvid imao Reuters. Završna izjava, koja bi trebala biti objavljena naknadno, predstavlja uspješan završetak pregovora u Vijetnamu, kaže Reuters. U njoj se navodi da su ministri dogovorili ključne elemente te da je iz originalnog sporazum izbačen ograničen broj odredbi. U završnoj izjavi naglašava se da je potreban daljni rad na tehničkim detaljima u područjima u kojima se traži konsenzus kako bi se pripremila konačna verzija sporazuma za potpisivanje. Završna izjava ne pojašnjava kada bi do potpisivanja trebalo doći.

Japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi rekao je da se svih 11 zemalja složilo da se ide dalje s TPP-om, bez obzira na izlazak SAD-a iz sporazuma. U govoru u Danangu, Trump je poslao snažnu poruku o trgovini u kojoj je vrlo jasno rekao da je zainteresiran samo za bilateralne dogovore s azijskim zemljama koji nikada neće staviti Sjedinjene Države u neravnopravan položaj.

TPP predviđa znatno otvaranje tržišta poljodjelskih proizvoda Kanade, SAD-a i Japana, bez obzira je li riječ o riži, šećeru, siru ili govedini. Premda zagovaratelji TPP-a tvrde da će on potaknuti gospodarski rast u tom dijelu svijeta, više nevladinih organizacija upozorava da će donijeti samo opću deregulaciju, a korist isključivo multinacionalnim kompanijama. Prvobitni je sporazum dijelom bio sastavljen kako bi se suprotstavilo dominaciji Kine u Aziji. Japan i Australija snažno su se za njega zauzimali. Amerika, pod Obaminom administracijom, u njemu je nalazila način da zadrži utjecaj u azijskopacifičkoj regiji.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *