Održan marš krajnje desnice u Poljskoj

Marš ulicama u organizaciji poljske krajnje desnice bio je tek jedan od brojnih, ovaj doduše i najposjećeniji, kojim se obilježavala godišnica uskrsa poljske nacije na kraju Prvog svjetskog rata 1918. Time su u drugi plan pale sve službene svečanosti i komemoracije.

Policija, javljaju mediji, tvrdi da je na ulicama bilo 60.000 ljudi. Mnogi od njih mladići, zakrabuljenih lica, s pivom u rukama, no u kolonama su viđene i čitave obitelji pa i starci.

Iz mase su se mogli čuti povici poput povijesnog “Bog, čast, domovina”, “Slava našim junacima”, ali tu i tamo začuli bi se i ksenofobični zahtjevi poput “čista Poljska, bijela Poljska” i “izbjeglice van!”

Neki su stupali pod natpisom “Hoćemo Boga”. Stihove iz ove stare poljske pjesme, toliko mile papi Ivanu Pavlu II., američki predsjednik Donald Trump recitirao je prilikom posjeta Varšavi ranije ove godine.

I dok su govornici napadali liberalizam i zazivali kršćanske vrijednosti, mnoštvo je vijorilo bijelo-crvene poljske zastave, a u dimu bačenih petardi i vatrometa viđeni su i simboli desničarske falange iz tridesetih godina prolog soljeća.

Tijekom dana održan je i manji skup poljskih ljevičara koji su gradom prošli noseći natpis “dugine boje su nova crna”.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

3 thoughts on “Održan marš krajnje desnice u Poljskoj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *