Vučić: Izetbegovićeva najava priznanja Kosova nosi posljedice

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da će izjava bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju neovisnosti Kosova imati dalekosežne političke i pravne posljedice.

Neki misle da Srbija nije dovoljno pregažena i ponižena i da je samo pregažena i ponižena Srbija dobra Srbija, rekao je Vučić komentirajući Izetbegovićevo stajalište u intervjuu za Deutsche Welle (DW) da je BiH već trebala priznati Kosovo.

Što se mene tiče, dosad bi Kosovo trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naši kolege Srbi, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu, rekao je Izetbegović.

Na izravno pitanje o tome hoće li BiH, u jednom trenutku, priznati Republiku Kosovo, odgovorio je: Nadam se da, ali većina beogradskih medija u prvim izvješćima nije tako citirala njegovu izjavu, prešutivši nadam se.

Taj intervju komplicira mnogo toga u regiji, rekao je Vučić ocijenivši da je intervju kompleksan te da će imati dalekosežne političke i druge posljedice.

Srbijanski šef države ustvrdio je kako bi on, da je rekao kako treba priznati nezavisnost Republike Srpske, završio u Den Haagu. Najavio je da će Srbija sve ozbiljno sagledati i dati odgovor, sugerirajući kako je jasno da se treba osloniti na vlastite snage jer, kako je rekao, nećemo imati potporu međunarodne zajednice.

Vučić ocjenjuje kako je Izetbegovićeva izjava ozbiljnija nego što bilo tko u Srbiji u ovom trenutku može sagledati.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *