Zagreb se sprema za Advent, mnoštvo je novih događanja

Zagrebački Advent dva puta je za redom odnijeo tuitulu najboljeg u Europi (Best Christmas Destination). A da tako bude i ove godine potrudili su se organizatori , najavljuje se mnoštvo novih programa i sadržaja. To su u ponedjeljak na konferenciji za medije potvrdili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) Martina Bienenfeld u prisustvu direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjana Staničića. Partneri ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu su  Croatia Airlines, Turkish Airlines i HŽ Putnički prijevoz.

Advent poćinje 2.prosinca

Advent u Zagrebu tradicionalno počinje paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića, a 2. prosinca navečer na Zrinjevcu se pali i središnja blagdanska rasvjeta i otvara Ledena bajka s klizalištem ispred Umjetničkog paviljona na Tomislavovom trgu. Sutradan, 3. prosinca otvara se Advent na Gornjem gradu, gdje će se i ove godine održavati programi na platou Gradec, u galeriji Klovićevi dvori, na Vranicanijevoj poljani, u tunelu Grič, na Strossu i drugim mjestima.

Novost ove godine je dogovor s Uredom predsjednice RH da se za posjet građanima za vrijeme Adventa otvori Vila Prekrižje od 16 do 20 sati svaki dan, za što će ZET organizirati posebne autobusne linije.

Nastavlja se i program Adventa na Europskom trgu, u Marićevom prolazu, na Kaptolu (žive jaslice ispred katedrale) i na ulicama u središtu grada s Božićnim sajmom.

Novost ovogodišnjeg Adventa su tri izložbe

Bit će otvorene i tri velike izložbe, među kojima “Mind from future”, o Nikoli Tesli koja će potom u New York, a zanimljivost su i božićni koncerti s balkona na više lokacija, Advent u Zoološkom vrtu u Maksimiru te novogodišnja smjena straže.

Naglašavajući kako je Advent najvažnija godišnja manifestacija u Zagrebu, čelnica zagrebačke turističke zajednice Martina Bienenfeld je izvijestila da je slogan ovogodišnjeg Adventa “Šećer dolazi na kraju.. godine”.

– Program Adventa ove će godine trajati 40 dana s ukupno više od 300 različitih događanja, a troškovi TZGZ-a za to su slični lanjskima. Kako je bilo primjedbi o previše lokacija, odlučili smo smanjiti njihov broj, a neke promijeniti pa tako primjerice popularno “fuliranje” seli iz Tomićeve i Kurelčeve ulice na Strossmayerov trg – rekla je Bienenfeld.

Očekuje se veći broj dolazaka

Direktorica TZ Zagreba očekuje u prosinca povećanje turističkog prometa iz Hrvatske i inozemstva.

Ona i gradonačelnik Bandić vjeruju da bi u Zagreb zbog Adventa u prosincu moglo doći više od lanjskih 95 tisuća turista, koji su ostvarili gotovo 170 tisuća noćenja, što su u odnosu na prosinca 2015. bila povećanja od 34 i 37 posto.

– Nije slučajno što je Advent u Zagrebu dva puta biran za najbolju božićnu manifestaciju u Europi. Uloženo je puno rada i ideja, letvicu smo digli visoko i to nije lako zadržati – rekao je Bandić.

Na pitanje novinara hoće li biti dovoljno radnika za rad na Adventu jer se neki žale da na Adventu rade za mali novac, za oko 20 kuna po satu, kazao je da te žalbe nisu došle do njega te da, naprotiv, nema problema s radnicima, jer mnogi žele raditi na Adventu i to za satnicu od 50 kuna.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Staničić kazao je da je Advent u Zagrebu primjer sinergije javnog i privatnog sektora, uz što je Zagreb postao prepoznatljiviji na međunarodnom tržištu.

Hrvati će ovih blagdana potrošiti 12,5 milijardi kuna
darujte sa srcem, poklonite hrvatsko

Ukrašavanje grada

Ove će godine na božićno ukrašavanje Zagreba biti utrošeno 5,4 milijuna kuna iz proračuna. Grad je odlučio uštedjeti te je tako ”skresao” prošlogodišnju cifru za 2,2 milijuna kuna, piše nacional.hr.

 
Jelke će stajati više od 774 000 kn, a sam posao ukrašavanja 3,7 milijuna kuna. Umjesto nove rasvjete bit će popravljena ona stara, novih ukrasa neće biti, a lista ulica neće biti proširena.

Također, ukrašavanje svake godine počinje sve ranije, a ove je godine tvrtka Elicom s postavljanjem ukrasa počela već 2. studenog na Trgu bana Jelačića te će to trajati sve do 27. studenog kada će biti nakićena jelka na glavnom gradskom trgu i upaljena prva adventska svijeća, piše nacional.hr.

I ove zime Zagreb nastoji biti što atraktivniji turistima pa će sve do siječnja na Trgu bana Jelačića biti i šator s raznovrsnom ugostiteljskom ponudom. (S.J.)

Pogledajte adventski program OVDJE

24sata.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *