Određen istražni zatvor sutkinji, stečajnom upravitelju i suradnicima

Zagrebački Županijski sud odredio je istražni zatvor uhićenim u USKOK-ovoj i policijskoj akciji .
Pritvor je određen stečajnom upravitelju Peri Hrkaću, sutkinji Trgovačkog suda Vesni Malenici te Hrkaćevoj tajnici Tatjani Kušec i suradniku Miroslavu Mitaku.

Hrkaćev odvjetnik Ivica Mesić kazao je da je sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda udovoljila zahtjevu Uskoka koji je za Hrkaća i Malenicu zatražio zatvaranje zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uništiti dokaze ili utjecati na svjedoke, ali i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Tatjana Kušec i Mitak pritvoreni su, pak, samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Uskokova tužiteljica Danijela Raspović Tomac kazala je da je zadovoljna tom odlukom koja prije svega znači potvrdu osnovanosti sumnje i uspješnosti rada kroz izvide koji su bili izuzetno složeni. Ovakvom odlukom je omogućeno da se istraga s ovako složenim inkriminacijama može neometano odvijati jer će biti otklonjena opasnost od utjecaja na svjedoke i od krivotvorenja dokumentacije, dodala je tužiteljica, ističući da će Uskoku to omogućiti da posao obavi do kraja.

 

Osumnjičenima blokirana  imeovina

Osumnjičenima je u istrazi blokirana i imovina, koja po Uskokovim tvrdnjama vrijedi preko 10 milijuna kuna.

Osim četvero osumnjičenih kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor Uskok u ovom slučaju sumnjiči i Josipa Debića koji je nakon ispitivanja u Uskoku jučer pušten da se brani sa slobode, ali i poduzetnika Milana Lučića koji se danas  petak 17.studenog iz Austrije i perdao policiji.Nakon ispitivanja u USKOK-u, sud će odlučiti hoće li i za njega zatražiti istražni zatvor.

Osim zbog zločinačkog udruživanja koje je navodno osmislio Hrkać Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita. Tvrtke kojima je Hrkač bio stečajni upravitelj navodno su oštećene za 45,7 milijuna kuna.

Tužitelji tvrde da je Hrkač još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio društva u stečaju za financiranje osobnih potreba, a osumnjičeni su pritom navodno zaradili najmanje 27,5 milijuna kuna.

 

Istraga zloporabe položaja i ovlasti

 

Istraga Uskoka protiv stečajnog upravitelja Pere Hrkača, trgovačke sutkinje Vesne Malenice, troje njihovih suradnika i jedne tvrtke zbog sumnje da su poduzeća u stečaju oštetili za najmanje 45,7 milijuna kuna i pritom zaradili barem 27,5 milijuna kuna pokrenuta je njihovim uhićenjem u utorak 14.studenog.

Uz sutkinju i Hrkača koji je po tvrdnjama tužiteljstva sve osumnjičene povezao u “zajedničko djelovanje” u akciji su uhićeni i Hrkačeva tajnica Tatjana Kušec, Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se Milan Lučić osumnjičen za pomaganje u zlouporabama, po riječima njegova branitelja, nalazi u Austriji.
Osim zbog zločinačkog udruživanja Uskok osumnjičene tereti i za zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i primanja mita.

Hrkač je, navodno, još 2008. povezao sutkinju, svoju tajnicu i osumnjičene direktore tvrtki kako bi iskoristio “društva u stečaju za financiranje osobnih potreba”.

Ne otkrivajući identitet već samo godišta i funkcije osumnjičenih Uskok navodi da je Hrkač “protivno odredbama Stečajnog zakona i Zakona o trgovačkim društvima, bez znanja i odobrenja vjerovnika stečajnih dužnika” iz tvrtki u stečaju, među ostalim nezakonitostima, isplaćivao radove na nekretninama osumnjičenih ili njihovih tvrtki. U tvrtkama u stečaju je, navodno, zapošljavao i bliske osobe, a novac iz stečajnih blagajni je usmjeravao na račune poduzeća svojih suradnika “na ime neistinitih troškova zakupa”.

Osumnjičena sutkinja, tvrdi tužiteljstvo, u svojim je slučajevima kao stečajnog upravitelja postavljala upravo Hrkača “svjesna da isti ovlasti stečajnog upravitelja koje mu pripadaju temeljem rješenja o imenovanju i zakona, neće izvršavati isključivo radi ostvarenja cilja stečajnog postupka i skupnog namirenja stečajnih vjerovnika, već radi realizacije opisanog plana”.
Pri tome je “prihvaćanjem njegovih izvješća o stanju stečajne mase i troškovima stečajnog postupka i upravljanjem skupštinama i odborima vjerovnika na način da spriječi bilo kakvo preispitivanje tih izvješća od strane vjerovnika, osiguravala neometano upravljanje imovinom stečajnih dužnika u opisane svrhe”, tvrdi Uskok.

Hrkačeva tajnica osumnjičena je da je po uputama potom u izvješćima stečajnog upravitelja neistinito “prikazivala troškove stečajnog postupka radi prikrivanja nezakonitih odlijeva iz društava u stečaju, prešućujući pri tome da društva u stečaju zakupninu plaćaju društvu u njezinom vlasništvu, te sačinjavala drugu potrebnu dokumentaciju vezanu uz nezakonita umanjenja stečajnih masa i operativno provodila te transakcije po računima stečajnih dužnika”.

Mitak i Debić su, navodno, raspolagali novcem koji je na račune tvrtki što su vodili uplaćen iz poduzeća pod Hrkačevim stečajnim vodstvom i to u korist svojih tvrtki, ali i korist Hrkača i sutkinje Malenice. U tome im je kao odgovorna osoba osumnjičene tvrtke navodno pomogao i Lučić.

Državno odvjetništvo u priopćenju nije navelo hoće li za nekoga od osumnjičenih zatražiti istražni zatvor. Na zagrebačkom Županijskom sudu ranije se doznalo da je ročište na kojem bi se moglo raspravljati o mogućem zatvaranju najavljeno za četvrtak.

Ispitivanje u USKOK-u

U sjedištu USKOK-a u srijedu cijeli dan trajala su ispitivanja petero osumnjičenih za navodno pogodovanje u stečajnim postupcima. Osumnjičeni su da su zlorabili svoje funkcije, kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima u slučajevima – Komercijalne banke, Glumina banke i Gredelja. Tako su navodno od 2008. do 2017. sebi priskrbili više od 27 milijuna kuna, dok se ukupna šteta penje na 45 milijuna kuna.

Prema uobičajenoj praksi, očekivala se odluka o pokretanju istrage i eventualno traženja određivanja istražnog zatvora. Osumnjičenici, odluči li Uskok da se tijekom istrage iz nekog od niza razloga ne bi trebali braniti sa slobode, pred suca istrage na zagrebački Županijsku sud trebali biti dovedeni do četvrtka u 15 sati kada istječu policijski rokovi za zadržavanje.

Odvjetnik uhićene sutkinje Vesne Malenice, Veljko Miljević, rekao je da je njegova branjenica na ispitivanju u Uskoku odgovorila na sva pitanja te otkrio da ona nije prvoosumnjičena u istrazi navodnih nezakonitosti u stečajnim postupcima. Dodao je da je Malenica, unatoč umoru i opsegu inkriminacija dala prilično opsežan odgovor na sva pitanja te da se sumnje tiču njezinog nepostupanja u određenim situacijama kroz dugo vremensko razdoblje od više od 10 ili 12 godina.

Uhićenje obavljeno ranije nego što je to planirano

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za srijedu ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je kasno jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev USKOK-a ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić izjavio je jučer da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za ukidanje imuniteta sucima.

Neslužbeno, Uskok je zatražio jednomjesečni istražni zatvor, a danas bi o tome trebao odlučivatii Županijski sud u Zagrebu.

U akciji policije i USKOK-a uhićena sutkinja i stečajni upravitelj.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *