Vukovar obilježava 26 godina od pada u ruke agresora

Vukovar danas obilježava 26 godina od pada u ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade. U Koloni sjećnja danas je koračalo 64 000 osoba.

 

Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine


U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

 

Počast na Memorijalnom groblju


Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok je misu zadušnicu na groblju predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac je položila i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to su učinili predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Pogledajte galeriju slika jutarnjeg lista danas iz Vukovara

Program obilježavanja

Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 26. obljetnice stradanja toga grada u Domovinskom ratu počet će okupljanjem i komemorativnim programom “Vukovar – mjesto posebnoga pijeteta” u krugu vukovarske bolnice (10 sati, dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana).

Prije početka središnjega obilježavanja predsjednik Vlade Andrej Plenković u dvorištu Opće bolnice dat će izjavu za medije (9,45). Koloni sjećanja uputit će se (10.30 sati) Križnim putem do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Kolonu će predvoditi hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a u njoj će biti državni vrh, saborski zastupnici i brojni drugi. Sudionici kolone će na grobnice poginulih branitelja i civila položiti ruže (12,15 sati).

Na Spomen obilježju na Memorijalnom groblju će (12,30 sati) predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem te predsjednik Vlade Andrej Plenković, izaslanstva vukovarskih branitelja i Grada odati počast žrtvama i položiti vijence.

Molitvu za žrtve iz Domovinskoga rata grada Vukovara ispred Spomen obilježja na Memorijalnom groblju predvodi požeški biskup mons Antun Škvorčević (12,30 sati). Svetu misu za sve žrtve u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju predvodit će mons. Antun Škvorčević (13 sati).

Na Spomen obilježje masovne grobnice na Ovčari predsjednica Republike položit će vijenac u 13,05 sati, predsjednik Sabora Gordan Jandroković u 14,40 sati, a predsjednik Vlade Andrej Plenković u 14,45 sati. Predsjednik Vlade Andrej Plenkovićč susret će se s predstavnicima hrvatskih županija (15,05 sati, Zgrada Vukovarsko-srijemske županije, Županijska 9).(dnevnik.hr)

Opsada Vukovara trajala je 87 dana

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za grad završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom. Nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginula su 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari.

Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostale su bez roditelja, a još danas 300-tinjak je Vukovaraca i dalje na popisu nestalih.

 

Domovinski rat-hrvatski spomenar
22.listopada 1992. pronađena masovna grobnica Ovčara

 

HIA.com.hr
foto:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *