Mugabe odstupa s dužnosti predsjednika Zimbabvea

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (93)  ipak se, kako javlja CNN podnosi ostavku. Sastavio je i otkazno pismo u kojem je naveo mnoge zahtijeve uključujući i potpuni politički imunitet za njega i suprugu Grace. Uz to moći će zadržati sve privatne posjede. Njegove zahtijeve prihvatili su generali koji su zatočili Mugabea i preuzeli vlast u državi.

Iz utjecajne udruge za ratne veterane poručili su da bi se vojska trebala povući i dopustiti narodu – da ukloni dugogodišnjeg predsjednika s vlasti.

Podsjetiomo, Mugabeova politička stranka ZANU-PF dala mu je manje od 24 sata da siđe s funkcije, a u protivnom će biti srušen s vlasti, što je pokušaj da se njegova 37-godišnja vladavina okonča na miran način nakon što je u toj afričkoj državi praktički izveden vojni puč.

Mugabe je u nedjelju u svom obraćanju na državnoj televiziji rekao da prihvaća kritike na svoj račun iz redova ZANU-PF-a, vojske i javnosti, no tada nije komentirao mogućnost da stupi s dužnosti. Čelnik veterana Zimbabvea Chris Mutsvangwa koji vodi kampanju za zbacivanje Mugabea za Reuters je otkrio kako planovi o rušenju dugovječnog predsjednika s vlasti idu po planu, a da će stanovnici Hararea u srijedu izaći na ulice.(vecernji.hr)

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *