Digitalni radio progra, počelo probno emitiranje

U objektu Odašiljača i veza (OiV) na Sljemenu  danas je počelo probno emitiranje digitalnog radio programa.Prvo probno emitiranje pustio je Oleg Butković, ministar mora,prometa i infrastrukture.
Preko signala digitalni radio program će moći slušati više od dva milijuna slušatelja 16 radijskih postaja na području Zagreba i osam županija sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

Nova digitalna platforma omogućit će slušanje radija bez smetnji i veći broj programa kao i niz pratećih usluga, uključujući tekstualni i grafički prikaz vijesti i prognoze vremena. Radijskim postajama omogućit će dopiranje do više slušatelja nego putem dosadašnjih FM platformi.

Riječ je o probnom uvođenju digitalnog signala koji će trajati godinu dana i obuhvaćati područje Grada Zagreba i osam županija: Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske, dijela Karlovačke i Sisačko-moslavačke te Primorsko-goranske i Istarske. Postojeći FM signal se ne gasi, ali je prostor sužen jer nema prostora za nove nakladnike. Digitalni signal novim će nakladnicima omogućiti rad, a postojećima proširenje i osuvremenjivanje sadržaja, istaknuo je Butković.

Ministar je najavio obnovu odašiljača OiV-a na Sljemenu koji je, kako je kazao, i veliki turistički potencijal za Zagreb i Hrvatsku.

Kako je rečeno, OiV su  počeli uvoditi digitalni radio u Hrvatsku sukladno svjetskim trendovima, što će hrvatskim građanima osigurati mogućnost slušanja radijskih sadržaja na potpuno novoj i suvremenoj digitalnoj platformi koja pruža bolji prijem signala i više sadržaja.

Ovo je definitivno početak nove ere emitiranja radijskog signala. Očekujem da će nakladnici i svi zainteresirani imati priliku proizvoditi nove sadržaje i građanima ponuditi puno više, rekao je direktor Odašiljača i veza Mate Botica.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić potvrdio je da će se i HRT uključiti u novi projekt koji je pokrenuo OiV.

HRT pozdravlja svaki tehnološki napredak i veseli se poboljšanju tehničkih uvjeta tako da će podržati radijsko emitiranje u digitalnoj tehnologiji. Vjerujem kako će to biti uskoro i da će sljedeći korak biti emitiranje televizijskog signala u HD kvaliteti, rekao je Bačić.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *