Merkel nije sastavila vladu, slijede li novi izbori?

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u problemu, nije uspjela sastaviti manjinsku vladu. Slobodni demokrati (FDP) neočekivano su napustili pregovore s konzervativnom koalicijom Angele Merkel (CDU/CSU i Zelenima). Tvrde da nisu uspjeli postići kompromis o ključnim pitanjima poput imigranata i zaštite okoliša.

Bolje je ne vladati nego vladati pogrešno. Zbogom!, poručio je čelnik FDP-a Christian Lindner, dodavši da mnoge od mjera o kojima se raspravljalo smatraju štetnima te bi bili prisiljeni odreći se svojih načela i svega što su godinama radili. Merkel ih nije uvjerila u svoju politiku.

Ona pak izražava žaljenje zbog njihovog postupka. Nastavit će, kaže, odgovorno pregovarati i učinit će sve da izvede zemlju iz ovog “teškog perioda”. Kancelarka će se sastati s predsjednikom države Frank-Walterom Steinmeierom. Sa čelništvom svoje stranke odlučit će što i kako dalje.

Merkel će pregovarati sa Zelenima

Mogla bi pokušati sastaviti manjinsku vladu sa Zelenima. U protivnom slijede novi parlamentarni izbori, koji ne odgovaraju dojučerašnjim koalicijskim pregovaračima jer strahuju od još boljeg rezultata krajnje desne Alternative za Njemačku.

Tri stranke nevoljko su ušle u pregovore o tročlanoj koaliciji koja još nije viđena na državnoj razini u Njemačkoj. Situacija je rezultat izbora u rujnu na kojima su glasači djelomično okrenuli leđa velikim strankama ljevice i desnice i izglasali vrlo fragmentiran parlament.

Neuspjeh u koalicijskim pregovorima mogao bi pokrenuti najtežu političku krizu u Njemačkoj u nekoliko desetljeća.
Postizanje trostranog dogovora jedina je realistična šansa da Merkel osigura četvrti mandat na čelu države.)

 

hrt.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *