Nestala argentinska vojna podmornica još nije pronađena

Pstoji mogućnost da je argentinska vojna podmornica ARA San Juan, koja je nestala prošloga tjedna na južnom Atlantiku, eksplodirala, objavila je argentinska mornarica. Podmornica je
nestala u petak 17.studenog  430 kilometara od obale Patagonije, dok je plovila iz luke Ushuaia prema bazi u Mar del Plati.

 

Mogućnost eksplozije

Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi odbacio je mogućnost napada i rekao da moguće da se eksplozija dogodila unutar podmornice i da je nije raznijela.

Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je 15. studenog neuobičajen signal u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica.

CTBTO ima sjedište u Beču i upravlja postajama opremljenim uređajima s hidrofonima, podmorskim mikrofonima koji skeniraju oceane tragajući za valovima zvuka.

Postaje koje su detektirale neuobičajen signal međusobno su vrlo udaljene, na Atlantiku i u Indijskom oceanu.

Signal se dogodio tri i pol sata nakon posljednjeg kontakta s podmornicom, rekao je Mario Zambolli, CTBTO-ov inženjer hidroakustike.

Informacija se podudara s hidro-akustičkom anomalijom koju su detektirali senzori SAD-a i međunarodne organizacije, rekao je Balbi. To je mogla biti implozija umjesto eksplozije, što znači da je bila ograničena na plovilo i da ga nije raznijela, rekao je Balbi.

Potraga za podmornicom se nastavlja

Rusija je objavila da je u Argentinu poslala ratni brod kako bi pomogla u potrazi za podmornicom San Juanom koja je prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s više od 40 ljudi. Rusko ministarstvo obrane dodaje da je riječ o novom brodu za znanstveno istraživanje Jantar koji je plovio u vodama zapadne Afrike. Taj oceanografski brod ima opremu što omogućuje potragu na dubini do 6.000 m, ponajprije zahvaljujući dvjema minijaturnim podmornicama.

Tridesetak brodova i zrakoplova i 4.000 ljudi iz Argentine, Sjedinjenih Država, Britanije, Čilea i Brazila pridružilo se potrazi za podmornicom koja je posljednji put javila svoju lokaciju oko 480 km od obale.

Podmornica je bila na putu iz Ushuaije, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.

Nestanak podmornice

Vlasti su posljednji put imale kontakt s podmornicom u srijedu. Mornarica smatra da pozivi “ukazuju na to da posada pokušava uspostaviti kontakt” i dodaje da će pokušati otkriti izvornu lokaciju poziva.

Pozivi za koje se smatra da potiču s podmornice ARA San Juan trajali su između 4 i 36 sekundi rano ujutro i kasno poslijepodne u subotu, priopćilo je ministarstvo.

Argentinske vlasti rekle su da zasad nije potvrđeno da pozivi dolaze s podmornice, ali da je to trenutna hipoteza.

Predsjednik Argentine Mauricio Macri rekao je na Twitteru da će Argentina koristiti sve domaće i međunarodne resurse neophodne za pronalazak podmornice.

Argentinska vojna podmornica s 44 člana posade nestala je u petak 17.studenog , nakon čega je pokrenuta ogromna potraga za plovilom koje možda ima tehničkih problema s komunikacijom, kazao je novinarima Enrique Balbi, glasnogovornik mornarice.

Ova podmornica se nalazila u južnom Argentinskom moru, više od 400 kilometara od obale Patagonije, kada je odaslala posljednje informacije o svojoj poziciji, javlja Reuters.

Mi istražujemo razloge za prestanak komunikacije. Ukoliko postoji komunikacijski problem, podmornica bi morala izaći na površinu – rekao je Balbi.

Balbi je naveo da podmornica, koja je napustila južni grad Ushuaia kako bi stigla u Mar del Platu, ima zalihe hrane dovoljne za nekoliko dana i vjerovatno će nastaviti svoje putovanje unatoč problemima s komunikacijom.

Za njom trenutno traga deset argentinskih ratnih brodova, britanski brod i dva američka zrakoplova. Pomoć su ponudili i Brazil, Čile, Urugvaj i Južnoafrička Republika.

Potragu za podmornicom otežavaju jaki vjetar i visoki valovi.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *