Pravomoćna presuda hrvatskoj šestorki u Haagu

Trinaest i pol godina nakon dobrovoljne predaje Haškom sudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata danas je izrečena pravomoćna presuda.
U svibnju 2013. Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić prvostupanjskom su presudom proglašeni krivima za ratne zločine u BiH i osuđeni ukupno na  111 godina zatvora u rasponu od 20 do 25 godina pojedinačno.

Na početak suđenja, koje su pratile brojne kontroverzije, čekali su dvije godine. U devet godina ispitano je 206 svjedoka, izvedeno 10.000 dokaznih predmeta. U prvostupanjskoj presudi navedeno je kako je “Raspravno vijeće većinom glasova odlučilo da je sukob između HVO-a i Armije BiH bio međunarodni. Optuženi su počinili zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevske konvencije te zakona i običaja ratovanja”.

Pravomoćnu presudu  Žalbenog vijeća  pročitao je malteški sudac Carmel Agius (72). Uz Agiusa još su četiri suca Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto. Današnja presuda Haaškog suda je posljednja , nakon današnjeg zasijedanja ovaj sud prestaje s radom.

 

Pravomoćna  presuda

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju  kojim predsjeda malteški sudac Carmel Agius  pročitalo je drugostupanjsku odnsono pravomoćnu presudu .

Žalbeno vijeće je utvrdilo da su postojali međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Jadranko Prlić , u cjelosti je odbijena žalba i potvrđena kazna iz prvostupanjske presude od 25 godina.
Bruno Stojić, potvrđena prvostupanjska kazna od 20 godina.

Slobodan Praljak, potvrđena prvostupanjska kazna od 20 godina. Nakon što je pročitana presuda Praljakova odvjetnica je rekla da je njezin klijent popio otrov, nakon čega je prekinuta sjednica. Vidjelo se Praljka kako crveni u licu i poprima grčeviti izraz kao da osjeća bolove.

Prije toga, čuvši presudu i izrečenu kaznu za sebe, Praljak je, i dalje stojećki, izjavio:” Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu”.

Po bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka, koji se možda otrovao u sudnici, upućen je helikopter, koji će sletjeti ispred zgrade Haaškog suda. Svim novinarima ispred sudnice naloženo je da se zbog toga maknu.

Slobodan Praljak preminuo nakon što je popio otrov

14, 25  nastavljeno izricanje presude

Milivoj Petković, potvrđena prvostupanjska presuda 20 godina zatvora.
Valentinu Ćoriću
potvrđena prvostupanjska kazna od 16 godina.
Berislavu Pušiću  potvrđena prvostupanjska kazna 10 godina.

Time su za svu šestoricu potvrđene prvotno izrečene kazne ukupno 111 godina zatvora.

 

 

hrt/HIA.com.hr
foto:hrt

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *