ICTY pokreće istragu o smrti generala Praljka

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je danas da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude i preminuo u bolnici.

Radi dopune nizozemske istrage koja je već u tijeku o smrti Slobodana Praljka, ICTY-jevo tajništvo jutros je pokrenulo neovisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-ja u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se. Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja 31. prosinca 2017.

Zadaća je revizije ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti objavljen nakon potrebnih procjena.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je ICTY završio 24-godišnje postojanje zasjenjen činom Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnicu unio bočicu čiji je sadržaj ispio nakon što mu je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora.

Preliminarni rezultati obdukcije

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je kako je završila obdukcija tijela Slobodana Praljka. Preliminarni rezultati pokazuju kako je Praljak uzeo cijankalij uslijed čega mu je prestalo raditi srce. Na zahtjev Haškog suda obdukciji su prisustvovala dva hrvatska stručnjaka. Postupak se provodio u medicinskom institutu u Rijswijku pored Den Haaga, jednom od vodećih radiobioloških laboratorija u svijetu.

Glasnogovornik suda Nenad Golčevski, osim što je ustvrdio da Praljak nije preminuo u sudnici, potvrdio je da njegovo tijelo ostaje u nadležnosti policije do kraja istrage. Nada se da će činjenice i dokumentacija prikupljena u ovom slučaju poslužiti približavanju i pomirenju naroda bivše Jugoslavije.

Praljak bi bio živ da je hitna pomoć stigla ranije

Nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka u sudnici haaškog tribunala pljušte kritike na račun sigurnosnih propusta kojih je u Haagu po svemu sudeći bilo napretek. Jure Žulj, nekoć šef za sigurnost svih hrvatskih zatvora te upravitelj zatvora u Remetinc u zagrebu, a danas savjetnik za sigurnost u jednoj zaštitarskoj tvrtki, objašnjava kako se u nas provodi preprata zatvorenika do suda.

Žulj kaže da se prije izvođenja zatovorenika rade djelomična ili detaljna pretraga. Ova potonja uključuje nazočnost liječnika jer podrazumjeva pregled svih tjelesnih šupljina i primjenjuje se samo u slučaju kada postoji sigurnosna procjena da je to nužno. Djelomična kontrola primjenjuje se i prema posjetiteljima čime se mogućnost da se nešto unese u zatvor svodi na minimum no ne i otklanja. Sljedeći je korak transport zatvorenika kojima se na ulasku u vozilo pravosudne policije na ruke stavljaju lisičine. Okorjelim kriminalcima ruke se vežu pozadi, ostalima sprijeda. U “marici” bi sa zatvorenicima otpozadi trebali biti i pravosudni policajci. Zatim slijedi dolazak na sud, u prostoriju za čekanje, gdje se zatvorenika može opet pregledati. Lisičine se odvezuju u sudnici, nakon što to sudac izrijekom kaže. Pravilo je da prilikom izricanja presude uz jednog zatvorenika sjede dvojica čuvara.

Ispred sudnice u Haagu svakako su trebala biti bolnička kola jer se moralo pretpostaviti da će pravomoćna presuda za zatvorenike koji su tako dugo čekali pravorijek biti i šokantna i emocinalna, čime se otvara mogućnost akcidenta. Bilo bi dobro da ih je liječnik pregledao i prije odlaska u sudnicu jer svi su oni načetog zdravlja i na lijekovima, a sasvim sigurno je nakon samoubojstva generala Praljka i po povratku u zatvor trebala biti pružena psihološka pomoć ostalim osuđenicima. Propusta je bilo puno i vjerujem da će se to istragom i utvrditi. U ovakvom predmetu koji je pod lupom svjetske javnosti i medijske pozornosti trebalo je predvidjeti sve moguće scenarije – kaže Jure Žulj.

Nizozemska istraga obuhvaća i dio kojim treba utvrditi je li tko od stražara mogao spriječiti ispijanje sadržaja bočice te tko je unutar UN-ove pritvorske jedinice u zatvoru u Scheveningenu ili unutar UN-ova osiguranja u zgradi samog tribunala odgovoran za sigurnosne propuste uslijed kojih je Praljak došao u doticaj s predmetom i tekućinom s kojima nije smio doći u doticaj. I kako je to unio u sudnicu. U uredu nizozemskog javnog tužiteljstva u Haagu potvrđeno je da se obavlja obdukcija s toksikološkim testiranjem krvi, te da istraga obuhvaća i ispitivanje niza svjedoka koji su bili u doticaju s Praljkom prije njegova samoubojstva.

U preliminarnom tijeku istrage pronašli smo tragove tekućine za koju je utvrđeno da može izazvati smrt – rekao je glasnogovornik javnog tužiteljstva, ali nije otkrio je li utvrđeno o kakvoj se tekućini, odnosno otrovu, točno radi. Kojigod otrov bio u pitanju izostao je ispravan postupak hitne pomoći. Prvi je propust što nisu bili tamo prisutni, a potom su stigli prekasno da bi na licu mjesta ikako mogli pomoći generalu Praljku. Jer bez obzira koji otrov da je popio morao mu se isprati želudac i dati aktivni ugljen što je pak moguće napraviti samo u bolničkim uvjetima u koje je odvezen prekasno.

 

Nema trenutne smrti

Ono što Hitna pomoć na terenu u slučaju trovanja može napraviti, kako će objasniti dr. Nikola Udiljak iz KB Sv. Duh, jest samo prvi dio postupka – osiguranje vitalnih funkcija, provjeriti da li je prohodan dišni put, ima li tlak, aritmiju. – Nakon ispiranja dat ćemo aktivni ugljen jer on neke vrste otrova može apsorbirati ili smanjiti njihov ulazak u krv. Paralelno s tim se vade krv i urin i radi probir toksikološki nalaz kojim se testira čitav niz supstanci. Neki otrovi djeluju brzo, ali mora proći vrijeme od nekih sat vremena da otrov dođe u želudac. Bio bez svijesti, u komi ili iznimno nemiran ako nemamo podatke uvijek moramo isključiti otrovanje – govori proceduru dr. Udiljak. Nalaz obdukcije će pokazati koji je otrov popio general Praljak, a teoretski ti nalazi trebaju biti gotovi kroz par dana.

Pronađeno pismo generala Praljka, ne želi grob ni pogreb

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *