Kada će osuđeni BH Hrvati na slobodu

Pravomoćnom presudom šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, optuženima za zločine nad muslimanima u BiH tijekom 1993. i 1994., Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je kazne dosuđene u prvostupanjskoj presudi. Ukupno su dobili 111 godina zatvora, no prema praksi tog suda, osuđenici kojima je izrečena pravomoćna presuda mogu na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne. Ipak, sudac je jasno rekao kako im se u to ne uračunava vrijeme provedeno u kućnom pritvoru. Provjerili smo kada bi osuđena petorica mogla na slobodu.

Izlazak iz zatvorta

Bivši zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić među prvima bi od osuđenika mogao izići na uvjetnu slobodu. Haški sud osudio ga je na 16 godina zatvora, ali Ćorić je većinu kazne već odslužio. Formalni zahtjev za uvjetno puštanje iz zatvora može predati 45 dana prije tog roka. No, njegovi odvjetnici nadaju se da će Ćorić izići i prije, odnosno da će mu se uračunati 4 mjeseca koja je zbog bolesti morao provesti u Hrvatskoj.

Sličan scenarij možda čeka i Berislava Pušića, koji zbog bolesti jedini nije bio na izricanju presude. On će priliku za uvjetno puštanje imati za oko 4 mjeseca. No, sud to zasad, čini se, ne zanima.

Prema neslužbenim procjenama, osim Ćorića i Pušića, do dana kad će odslužiti dvije trećine kazne Brunu Stojića dijele 3 godine i 2 mjeseca, isto toliko i Milivoja Petkovića, dok će Jadranko Prlić najdulje čekati još 6 godina.

Odvjetnici koji dobro poznaju haške procese upozoravaju da puštanje na uvjetnu slobodu nije zajamčeno pravo, nego moguća beneficija. Haška praksa dosad je bila i da se osuđenici na odsluženje ostatka kazne šalju u treće zemlje. Za osuđenike je loša vijest i odluka žalbenog vijeća da se dani provedeni u kućnom pritvoru ne uračunavaju u odsluženu kaznu.

Podsjetimo šesti osuđenik je general Slobodan Praljak koji je nakon što mu je potvrđena prvostupanjska presuda zatvor od 25 godina odbacio optužbi i popio otrov u sudnici od čije je posljedice kasnije preminio.

ICTY pokreće se istragu o smrti generala Praljka

HRT/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *