Bivši gruzijski predsjednik prijetio da će se baciti s krova

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili jutros se popeo na krov zgrade u kojoj stanuje u  glavnom ukrajinskom gradu Kijevu te prijetio da će se baciti s njega, piše Independent.

Saakašvili je ubrzo uhićen i pritvoren. Glasnogovornica ukrajinskih sigurnosnih službi Olena Hitlyanska kazala je da su istražitelji državnog odvjetništva jutros pretražili njegov stan, ali nije navela razlog pretrage, piše Radio Free
Europe.

Saakašvilijev bliski suradnik David Sakvarelidze kazao je ranije da su jutros oko 7 sati  ukrajinski istražitelji došli u njegov dom u Kijevu.

 

Prosvjednici na strani Saakašvilija

Stotine prosvjednika sukobile su se s policajcima nakon što je Saakašvili skinut s krova zgrade .Nakon što je uhićen i stavljen u maricu, izbili su sukobi policije i prosvjednika koji su trajali satima.

Prosvjednici su uspješno blokirali policijski automobil te su uspjeli otvoriti vrata kako bi Saakašvili uspio pobjeći. Još nije poznato hoće li ga ukrajinske vlasti pokušati vratiti u pritvor. Nakon oslobađanja, bivši gruzijski predsjednik poručio je okupljenim prosvjednicima da traže smjenu ukrajinskog predsjednika.

Tražim od svih da se okupe na Maidanu (glavnom trgu u Kijevu) i da se započne proces oslobađanja države od Porošenka i njegovih bandita. Nemate se čega bojati, neka se oni boje nas – poručio je Saakašvili. Prije je javljeno da je Saakašvili uhićen pod sumnjom da je pomagao kriminalnoj organizaciji .

To je zadnji preokret u dugotrajnom sporu između ukrajinskih vlasti i Saakašvilija koji je u tu zemlju pozvan 2014. kako bi preuzeo dužnost regionalnog guvernera nakon prosvjeda u kojima je zbačen tadašnji proruski predsjednik. Saakašvili se brzo razišao s nekadašnjim saveznikom, predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Obraćajući se prosvjednicima prije uhićenja s krova zgrade, Saakašvili je optužio Porošenka za izdaju i krađu. Pokušao se još jednom obratiti mnoštvu dok ga je policija gurala u plavi kombi koji su potom okružili prosvjednici.

Dramatičan povratak u Ukrajinu

“Ono što rade bezakonje je pred očima čitavoga svijeta”, kazao je Saakašvili. “Pozivam sve Ukrajince da iziđu na ulice i istjeraju ove lopove”. Saakašvili se u rujnu dramatično vratio u Ukrajinu probijajući se preko granice s Poljskom unatoč tome što mu je oduzeto ukrajinsko državljanstvo i što mu je prijetio mogući izgon u Gruziju. On želi srušiti Porošenka i zamijeniti ga novim, mlađim političarem.

Saakašvili je 2015. postao guverner regije Odese na krilima reformi koje je proveo u Gruziji. No razišao se s Porošenkom optužujući ga za korupciju, dok je Porošenkov ured tvrdio da Saakašvili pokušava time skrenuti pozornost s vlastitih neuspjeha kao upravitelja pokrajine.

Stajališta o Saakašviliju su podijeljena. Pobornici ga smatraju neustrašivim borcem protiv korupcije, a kritičari kažu da se malo sadržaja krije iza dramatične retorike.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *