Plenković u Bosni i Hercegovini

Predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković  otputovao je u  Bosnu i Hercegovini. U ponedjeljak je izjavio da Hrvatska poštuje presudu bosanskohercegovačkoj šestorki, ali je nezadovoljna nekim njezinim dijelovima, posebno onima kojima se aludira na odgovornost bivšeg hrvatskog državnog vrha.

Vidjeli ste preciznu izjavu vlade nakon presude i volio bih da se ta izjava ne interpretira pogrešno nego da se čita onako upravo onako kako je izgovorena, to bi bilo jako važno da se ne stvara dojam da Hrvatska ne poštuje presudu“, kazao je Plenković novinarima na gospodarskom skupu u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Druga je stvar izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presude, kazao je Plenković, pogotovo “kada kao država pokušate triput biti prijatelj suda, a onda ostanu aluzije na odgovornost hrvatskog državnog vrha iz tog vremena”, objasnio je premijer.

Ponovio je da će Hrvatska tražiti “neku vrstu involviranja” ako netko od odvjetnika pokrene zahtjev za reviziju presude, što država ne može učiniti. Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i “iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu”.

Najavio je Plenković i tematsku sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u srijedu na kojoj je planirano razmatranja cjelokupnog rada Haškog suda i kazao da će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović biti na sjednici i “iznijeti određene političke i pravne ocjene o Haškom suda s osvrtom na ovu zadnju presudu”.

Plenković na sastanku s predstvnicima Hrvatskog narodnog sabora

Plenković se danas u Mostaru sastaje s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru .
Republika Hrvatska je prijatelj i partner Bosne i Hercegovine. To dokazuje intenzitet aktivnosti i odnosa koje imamo nešto više od godinu dana otkad sam predsjednik Vlade, kazao je Plenković.

Premijer RH izjavio je i da želi izraziti sućut i žaljenje prema svim žrtvama zbog kaznenih djela i zločina navedenih u presudi, ali i zbog svih drugih zločina koji su se dogodili na teritoriju BiH, uključujući i one prema pripadnicima hrvatskog naroda. Želimo da hrvatske političke stranke u godini koja je pred nama, izbornoj godini za BiH, pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izborne izazove, rekao je Plenković.

Dragan Čović, predsjedatelj Predsjedništva BiH, rekao je među ostalim da je potreban mir na ovome prostoru.
Rekao je da će nastupati zajedno vezano uz presudu u Haagu, ali i mnoge druge teme koje se tiču Hrvata u BiH.

Povod Plenkovićeva posjeta burne su reakcije koje su u Mostaru izazvali samoubojstvo generala Slobodana Praljka i haška presuda bosanskohercegovačkim Hrvatima.

S Plenkovićem su u Mostar stigli potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.
vecernji.ba/ HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *