Povućen međunarodni uhidbeni nalog za Puigdemonta i četiri dužnosnika

Španjolski Vrhovni sud danas je objavio da je povukao međunarodni uhidbeni nalog kojim je tražio izručenje bivšeg predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvero njenih dužnosnika.

Nalog je poslan u studenome Belgiji, gdje se nalaze Puigdemont i četvero članova njegova kabineta. Po navodima suda, pokazali su spremnost vratiti se u Španjolsku kako bi sudjelovali na prijevremenim izborima u Kataloniji. Izbori su zakazani za 21. prosinca.

Puigdemont se iz Belgije naime kandidirao na izborima u Kataloniji, a španjolski sudac tvrdi da se time promijenio scenarij, odnosno da su dužnosnici time potvrdili želju za povratkom u Španjolsku. Do tog trenutka nisu im se znale namjere.

Carles Puigdemont, Antonio Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret i Clara Ponsatí optuženi su za pobunu protiv Španjolske, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma suprotnog španjolskom ustavu. Oni su otišli u Belgiju nakon što je katalonski parlament 27. listopada izglasao uspostavu nezavisne republike Katalonije, koja potom nije priznata.

Vrate li se Puigdemont i dužnosnici u Španjolsku, bit će uhićeni i pritvoreni. Optužbe protiv njih ostaju na snazi.

Katalonija proglasila neovisnost, Madrid ukinuo katalonsku vladu

hrt.hr /HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *