Sućuti obitelji i počasti preminulom Praljaku

Iznenadna smrt hrvatskog generala Slobodana Praljka u sudnici Haaškog suda potresla je Hrvate diljem svijeta. Njegova smrt nas je sve suočila s nepravdom tog suda koja je dovela do toga da general sebi oduzme život u sudnici , upravo na mjestu gdje je zajedno s drugih pet BH Hrvata proglašen krivim za zločinački poduhvat u Bosni i Hrecegovini i osuđen na kaznu zatvora 25 godina.

Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je stojećki izjavio:” Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu” a potom je ispio otrov zbog kojeg je kasnije preminuo.

Počast preminulom Praljku

Počast Splitskog gradskog vijeća

Sjednica splitskog Gradskog vijeća, na čijem su dnevnom redu Prijedlog proračuna za 2018. i Prijedlog o unutarnjem preustroju Gradske uprave, u srijedu 6.prosinca počela je minutom šutnje za generala Slobodana Praljka, ali tomu nisu nazočili vijećnici stranke Pametno i SDP-a.
Neka mu je laka hrvatska zemlja;” rekao je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Jure Šundov.

U trenutku kada je Šundov pozvao na minutu šutnje u počast generalu Praljku svih sedam vijećnika/ca stranke Pametno su napustili vijećnicu, a vratili su se nakon odavanja te počasti. Potpredsjednica stranke Pametno i splitska gradska vijećnica Kristina Vidan izjavila je kako je “minuta šutnje čista farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe.”

Sućuti obitelji Slobodana Praljka

Sučut Australsko-hrvatskog kongresa

Poštovani,
nedavna, iznenadna, smrt generala heroja Slobodana Praljka u Haagu potresla je cijeli svijet. Kao grom iz vedra neba, suočila nas je s nepravdom koja je počinjena nad hrvatskim narodom, potvrđivanjem prvostupanjske osude haaških uznika.
Sijećamo se kad smo pred više godina palili svijeće diljem svijeta u znak podrške hrvatskim braniteljima i haaškom sudu dijelili crveni karton, kao znak neprihvaćanja i osude.
Sada, izgleda da se je taj crveni karton pretvorio u crni, kojeg slijepa pravda, za uzvrat, stavlja pred lice optuženika.

Neprihvatljivo je bilo prije i sada za hrvatski narod, prihvatiti takvu jednu jednostranu osudu, pretvoriti branitelje u zločince. General Praljak je to potvrdio svojim primjerom,vlastitim životom. Zar je to mogao, tako javno i tragično, učiniti jedan zločinac?
Taj čin ostat će kao vječni simbol hrvatske borbe za slobodu i nezavisnost, za pravdu i istinu. S pijetetom u srcu klanjamo se žrtvi generala Slobodana Praljka. Počivao u miru Božjem.
Vama, obitelji generala Praljka, odajemo nasu osobnu sućut, uz osjećaj tuge ali i nade, jer njegova žrtva nije bila uzaludna.

S poštovanjem
Stjepan Asić, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

 

Sućut Hrvatskih novinara i publicista (HNIP)

Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) povodom tragične smrti generala Praljka izražavaju sućut obitelji i prijateljima, te pozivaju novinare na dostojanstveno i etično praćenje ove tragedije.

Pokojni Slobodan Praljak svoj život posvetio je borbi se za svoj hrvatski narod, kako za njegov opstanak u nametnutom nam ratu, tako i za istinu u procesu pred Haaškim sudom. Kao čovjek koji je duboko vjerovao u čast i pravdu, svojim tragičnim činom odbio je duboku nepravdu izrečene presude i tako konačno položio i svoj život za svoju i nacionalnu čast.

Nažalost, dio medija i novinara iznose neobjektivne i senzacionalističke priče o preminulom generalu Praljku, te dovode u pitanje obrambenu prirodu rata Hrvata u BiH i Domovinskog rata, što oštro osuđujemo.

S obzirom na veliki broj poruka koje dobivamo iz BiH o strahu bosanskih Hrvata zbog nedavnih zveckanja oružjem najviših bošnjačkih dužnosnika, pozivamo kolege iz svih medija da posvete veću pozornost situaciji u susjednoj državi, te snagom istinitog i objektivnog izvještavanja pomognu opstanku hrvatskog naroda, koji je danas najugroženija i najnezaštićenija etnička skupina u BiH.

Mislimo kako tragedija koja se dogodila u Haagu nalaže moralnu obavezu svim državnim institucijama i cijelom društvu da uložimo zajedno sve napore u zaštiti opstojnosti Hrvata u BiH i konačnog ostvarenja njihovih prava kao konstitutivnog naroda, stoji u priopćenju Hrvatskih novinara i publicista.

Za HNiP, predsjednica Katja Kušec

 

Prvi rezultat obdukcije


Nakon što je nizozemsko državno odvjetništvo objavilo prve rezultate obdukcije tijela Slobodana Praljka i time potvrdilo da se otrovao kalijevim cijanidom od kojeg mu je zatajilo srce, još nije sigurno hoće li i mora li njegovo tijelo ostati u Nizozemskoj do kraja istrage.

Pod pretpostavkom da je tijelo Slobodana Praljka još uvijek u Den Haagu, ono bi moglo eventualno biti vraćeno u bolnicu u kojoj je preminuo, što je manje vjerojatno. U nizozemskom Institutu za forenziku gdje je objavljena obdukcija kažu kako nemaju nikakve ovlasti da izvještavaju o ovom slučaju. Novinare upućuju na Ured javnog tužitelja koji ne radi vikendom. “Znamo da je Praljak izrazio da njegov ispraćaj bude intiman. Jedan od mogućih scenarija je da bi, poštujući njegovu volju – tijelo Slobodana Praljka moglo u Hrvatsku biti prebačeno u tajnosti. Radi se o špekulaciji, no obzirom da hrvatsko velposlanstvo već dva dana ne daje nove informacije – to je jedna od mogućnosti, javlja iz Haaga HRT-ov izvjestitelj Branimir Farkaš.

HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *