Praljak ispračen diskretno kako je i tražio

U potpunoj diskreciji, u četvrtak je u krugu obitelji i najbližih prijatelja na zagrebačkom Krematoriju ispraćen Slobodan Praljak.

Tijelo je nakon obdukcije u Haagu prevezeno u Zagreb pod posebnim mjerama, a termin ispraćaja, kako je to i sam general želio, nije bio objavljen.

U domu obitelji Slobodana Praljka pronađeno je oproštajno pismo, koje je napisao prije dvije godine, a u kojem je naveo svoju posljednju želju. “Ne želim ni groba ni pogreba, a moj pepeo prospite po Mirogoju”, napisao je u pismu, te zatražio intimni ispraćaj na kojemu bi bila samo obitelj te najbliži prijatelji.

Komemoracija u Lisinskom

Javni ispraćaj Slobodana Praljka bit će na komemoraciji u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u ponedjeljak u 12 sati. Govor će održati organizator komemoracije, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac.

Na komemoraciji neće biti nikoga od obitelji, a mislim da neće doći nitko ni od političara. Bez obzira na veliki interes, nastojimo da i komemoracija prođe dostojanstveno – rekao je za vecernji.hr organizator skupa general Pavao Miljavac, koji je do detalja razradio scenarij oproštaja s Praljkom.

No, komemoracija, koja neće trajati dulje od sat vremena, zamišljena je dostojanstveno i jednostavno: ispred Praljkove fotografije i jedne ruže pokraj nje na pozornici će recitirati generalovi dobri prijatelji Zlatko Vitez i Dragan Despot, a potonji pročitat će i kratku Praljkovu biografiju. Mjesta neće biti unaprijed označena pa će svatko sjesti na slobodno mjesto, a isto vrijedi i za političare, premda Generalski zbor još nema potvrdu o dolasku predstavnika najviše državne vlasti. U čast Praljku svirat će hrvatska himna, a očekuje se i dolazak cjelokupnog Generalskog zbora u svečanim odorama.

– Izdao sam strogu zapovijed djelatnicima osiguranja koje smo angažirali da nema nikakvih transparenata, nikakvih čudnih zastava i slično. Okupit ćemo se isključivo s namjerom da odamo poštovanje generalu Praljku na dostojanstven način – kazao je Pavao Miljavac, ujedno i jedan od ukupno tri govornika u Lisinskom. Osim njega, govor će držati i general HVO-a Stanko Sopta Baja te Miroslav Tuđman. (vecernji.hr)

Miljavac: Ne želimo tenzije

Upitan o sadržaju njegova govora i porukama koje će poslati hrvatskoj javnosti Miljevac je rekao
– Namjera nam nije izazivati tenzije, dapače. Namjera nam je pokazati poštovanje prema generalu i njegovu činu kojim je više od dvije tisuće godina nakon Sokrata popio otrov u sudnici, mislim da to treba cijeniti. O tome imam svoj stav: Praljak je osuđen kao ratni zločinac temeljem formulacije o udruženom zločinačkom pothvatu, ali tek nakon promjene statuta Haaškog tribunala jer te kategorije prije nije bilo. S jedne strane, inzistiraju da su sudili pojedincu, a s druge strane terete ga za udruženi zločinački pothvat i pritom su na mala vrata uveli odgovornost za Hrvatsku i hrvatsko političko vodstvo. Pa nije li to paradoksalno? Presudu ne možemo mijenjati, međunarodna zajednica stoji iza nje, ali od Praljka se, kao čovjeka i člana našega Generalskog zbora, možemo oprostiti – kazao je Miljavac te pozvao sve poštovatelje Slobodana Praljka da se okupe na komemoraciji u dvorani Lisinski. Oni koji joj neće moći nazočiti od generala se mogu oprostiti na misi zadušnici koja će se održati isti dan u 15 sati u crkvi Sveta Mati Slobode na Jarunu.

Sveta misa zadušnica

Sveta misa zadušnica će se održati istoga dana u crkvi Sveta Mati Slobode – Župa Duha Svetoga na Jarunu s početkom u 15 sati.

Diljem Hrvatske ljudi se i dalje opraštaju od generala Praljka. U prostoru Hrvatskoga generalskog zbora u  Habdelićevoj ulici u Zagrebu otvorena je knjiga žalost a kako se doznaje od generala Pavla Miljavca, do četvrtka su popunjene dvije velike knjige. Bit će potrebna i treća jer se sućut na ovaj način može iskazati svaki dan sve do nedjelje, 10. prosinca, u 15 sati, do dana uoči komemoracije, koja će se održati u organizaciji Hrvatskoga generalskog zbora.

vecernji.hr/ hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *