Slovenija želi primjenjivati svoje zakone na spornu granicu

Od 29. prosinca Slovenija namjerava početi primjenjivati četiri nova zakona na teritoriju koji joj je priznat u međunarodnoj arbitraži oko spora s Hrvatskom.

Dužnosnici slovenske vlade od idućeg tjedna će posjećivati stanovništvo i ribare koji love uz državnu granicu, kako bi im objasnili koje promjene u njihov život donose novi zakoni.

Slovenski novinari upitali su vladinu tajnicu očekuje li incidente s obzirom na to da Hrvatska presudu ne priznaje i ne povlači se sa svojih pozicija.

“Nitko od stanovnika ne treba strahovati. Vlada ima spremne sve nacrte, i na međuresornoj i na operativnoj razini. U ovom trenutku ne želimo govoriti o tome što će konkretno biti dogovoreno. Što se tiče mogućih incidenata, naši nacrti potpuno su spremni te ćemo svoju nadležnost i provoditi”, kazala je glavna tajnica Vlade Republike Slovenije Lilijana Kozlovič.

Erjavec najavio tužbu protiv Hrvatske

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je da se Ljubljana zauzima za što učinkovitiju implementaciju arbitražnog sporazuma, ali se priprema i za tužbu protiv Hrvatske.

“U našem se ministarstvu intenzivno pripremamo na tužbu protiv Hrvatske koja ne poštuje arbitražni sporazum”, kazao je Erjavec na konferenciji za novinare nakon sastanka koalicijskih partnera u vladi premijera Mire Cerara na kojemu se raspravljalo i o arbitraži.

Ne iznoseći pojedinosti, Cerar je ponovio svoje stajalište da je Slovenija već trebala implementirati granicu na moru koju je, po njegovim riječima, jasna jer su je arbitri detaljno odredili povukavši jasne koordinate.

Izvijestio je o razgovoru s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom ovaj tjedan u Bruxellesu na rubu sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a. Rekao je da je Tillersonu objasnio važnost implementacije arbitražnog sporazuma s Hrvatskom radi stabilnosti u regiji. Tillersonu je rekao da su granice među državama bivše SFRJ važne zbog pitanja sigurnosti i stabilnosti, te da Republika Hrvatska nema riješena granična pitanja sa susjednim državama, nasljednicama SFRJ.

Prije Erjavca o arbitraži je govorila glavna tajnica Cerarove vlade Lilijana Kozlovič koja je istaknula da će se u parlamentu do kraja godine nastaviti zakonodavne aktivnosti na implementaciji arbitražne presude u onom njezinom dijelu u kojemu je Slovenija može primijeniti bez sporazuma s Hrvatskom.

Kozlovič je dodala da će vlada idući tjedan razgovarati sa slovenskim ribarima o tome kakva će prava imati nakon implementacije granice na moru.

Slovenija objavila kartu zamišljene granice s Hrvatskom

 

hrt/hia.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *