Calgary dočekao branitelje i predstavu “Kako smo branili Vukovar“

U petak 1. prosinca Calgary je bio domaćin i organizator projekcije jedinstvene glazbeno scenske predstave “Bitka za Vukovar – kako smo branili grad I Hrvatsku”. Turneju  predstve po Kanadi organizirala je Hrvatska gospodarska Komora (HGK) iz Toronta uz podršku Hrvatskog veleposlanstva u Ottawi.

U večeri koja je bila nabijena emocijama i suzama,  hrvatska zajednica Calgaryja  na taj je način odala počast svim žrtvama i herojima Vukovarske bojišnice i domovinskog rata. Predstava je održana u velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra Calgary a ovim činom Calgary se ponosno stavio uz bok mnogo večim hrvatskim bratskim zajednicama Toronta i Calgary-vukivar-predstava1 Vancouvera.

Sve hrvatske udruge grada Calgary uspjeli su u nakani , ne samo da ugoste prvu hrvatska edukativnu i domoljubnu glazbeno scensku predstavu koju su režirali sami hrvatski branitelji u čast gradu heroju Vukovaru i domovinskom ratu, nego da skrenu pozornost na očuvanje sjećanja na domovinski rat koje je od neprocjenjive važnosti za mladje naraštaje i iseljenu Hrvatsku.

Hrvatski kulturni cventar Calgary

Vrlo emotivni početni dio predstave u kojem se opisuje strah i stradanje preplašene malene djevojčice kao simbola sve nevine dječice koji su poginuli tijekom opsade Vukovara i domovinskog rata izazvao je bujicu suza  i izlijev emocija koje je bilo teško kontrolirati. Procesija crvenih lampiona te polaganje istih uz pijetet prema svim poginulim i nestalim žrtvama domovinskog rata imali su dodatni uticaj na posjetitelje, trenuci kada je duboko ljudsko poštovanje i istinska tuga zračila iz svakog pojedinca.

U programu sudjelovala i hrvatska društva iz Kanade

Predstavu “Kako smo branili Vukovar” upotpunili su sve folklorne i pjevačke skupine Drustva za njegu hrvatske kulturne baštine, “Kardinal Stepinac”, “Vila Velebita II”, “Vila Velebita I”  te njihov podmladak “Maleni Hrvati”.  ženska klapa “Lasta” svojom emotivnom  izvedbom skladbi “Materin plać”, “Ne dirajte mi ravnicu” i “Dajem ti srce zemljo moja” ni jednog posjetitelja nije ostavila ravnodušnim. Pogled na njihova lica niz koje su se slijevale suze bile su jasan znak da je svaka otpjevana riječ te svaki otpjevan stih bio prožet istinskim emocijama koje su stizale ravno iz srca.

Dok su se na pozornici tijekom večeri izmjenjivale folklorne skupine Društva za njegu hrvatske kulturne baštine, svi posjetitelji upijali su svaku riječ i svaku sliku  koje su se nizale s filmskog platna a koje će zauvijek ostati nijemi svjedoci bestijalnog razaranju Vukovara i hrabre obrane grada. Damir Markuš i  Damir Plavšić utkali su u predstavu vlastita iskustva ne samo obrane Vukovara nego i kalvariju koju su kao i tisuće drugih zatočenika prošli u logorima.

Pamte se torture i poniženja

Nakon predstave Damir Plavšić, Damir Markuš i Viktorin Jurić sa sjetom, tugom i slomljenog srca pričali su o svojim suborcima dok je punom dvoranom Hrvatskog kulturnog centra (HKC) vladao muk. Nitko nazočan nije mogao ostati ravnodušan na iskaze branitelja o teškim batinanjima koja su im svakodnevno bila servirana.
Damir Plavsić prisjetio se datuma kada je priznata neovisnost Republike Hrvatske a koju je on se svojim suborcima dočekao u zatočenistvu, te nam ispričao kako  je to bio jedan od najtežih dana jer su ih krvnici  taj dan posebno brutalno i dugo batinjali,  sve dok se nisu umorili. Posebno se osvrnuo i na patnju i položaj Vukovarskih žena nad kojima se agresor bestijalno iživljavao te su bile izložene svakodnevnom brutalnom silovanju. Njihova patnja ni do danas nije završena, a rane se otvaraju svaki put kad u gradu sretnu svoje krvnike koji slobodno šetaju te one sramotno spuštaju glave, iako ništa nisu skrivile. Teško je zamisliti da su samo četvorica nasilnika privedena pravdi.

“Ne plači, moj dobri anđele” autora Damira Plavšića i “58 HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca” autora Damira Markuša govore u prilog ocuvanja sjećanja na domovinski rat te da se promiče istina o herojima Vukovara koji su prkosno stajali na braniku Hrvatske.
Vukovar, ta duboka rana u srcima svih Hrvata još nije zacijeljena a ponos na hrvatske branitelje lako se dao isčitati s lica svih nazočnih. Vukovar je od grada ukradene mladosti, izgubljenih života i teškog stradanja postao grad heroj
i simbol obrane i domovinskog rata

scenska predstava o vukovaru

Viktorin-Juric
Calgary je ponosan što je imao priliku ugostiti žive legende Vukovarske obrane i domovinskog rata, koji su, kao i tisuće ostalih branitelja gotovo goloruki odlazili na bojišta spremni položiti svoj život na oltar domovine.

Ova predstva je zasigurno utjecala na sve nas te je ostavila trajan pečat, pogotovo na pripadnike druge i treće

scenska predstava o Vukovarugeneracije isljenika, da se pobudi osjećaj pripadnosti, nacionalnog ponosa i identiteta te da se sačuva uspomena na domovinski rat.

Kao sto su branitelji napomenuli u svojim govorima, za svaki narod je vazno da zna svoju povijest, da njeguje svoju kulturu i tradiciju jer u protivnom prestajemo biti pripadnicima svog naroda.

Stoga je vazno za sve nas da održimo hrvatski duh i hrvatski identitet jer je to  značajna i jedina opipljva  poveznica mladjih naraštaja s domovinom, zaključuje na kraju autorcica ovog teksta Mirela Sumara.

 

pripremite se za Božić, nabavite božićne poklone
pokloni za Božić

Božić u Hrvata – tradicija i proslava

HIA.com.hr
tekst, foto: Mirela Sumara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *