Predsjednica čestitala blagdan Hanuku

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uputila je građankama i građanima židovske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj čestitku povodom blagdana Hanuke.

Izrazila je želja da im snaga svjetla ovog blagdana pruži nadu, obilje radosti, mira i prijateljskog razumijevanja. Hag Hanuka Sameah!” (Sretna Hanuka), stoji u čestitki hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović židovskim vjernicima u povodu blagdana Hanuke.

I predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković poslao je čestitku u povodu blagdana Hanuke. U ime Hrvatskoga sabora i osobno ime, svim vjernicima židovske vjeroispovijesti upućujem srdačne čestitke u povodu Hanuke, blagdana svjetlosti, ‘Hag Hanuka Sameah’.

Uz želje da Hanuku provedete sa svojom obitelji i prijateljima, u dobrom zdravlju i radosti zajedničkog okupljanja, neka vam ovoj blagdan simbolike čudesnoga svjetla koje pobjeđuje tamu, donose i obilje mira u duši, te ljubavi i nade, stoji u čestitki predsjednika Hrvatskog sabora židovskim vjernicima.

Hanuka je osmodnevni židovski blagdan, poznat i kao Blagdan svjetlosti, a slavi se u spomen na ponovno posvećenje jeruzalemskog Hrama koji je, u doba borbe Jude Makabejca (165. do 163 pr. Kr.), oskvrnuo Antioh IV. Epifan. S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja.

Hanuka , blagdan svjetla

U utorak u 19.15 zapaljena je prva svijeća na hanukiji (svijećnjak s 8 krakova).  Hanuka ima više značenja – simbolizira pobjedu slabih nad jakima te pobjedu duha nad fizičkom snagom. Blagdan traje osam dana, a čestita se riječima ‘Hanuka sameah’.

Priča o Hanuci počinje 164. godine prije Krista – pobjedom Makabejaca, male židovske vojske koju je predvodio Juda Makabi, a koja je pobijedila Grke. To je prvo od dva čuda ovog blagdana svjetlosti. Nakon toga trebalo je očistiti jeruzalemski hram oskvrut grčkim kipovima. I tu nastaje drugo čudo – u hramu su našli ulje dostatno za jedan dan, no ono je gorjelo 8 dana i hram je bio pročišćen. Tako je nastala hanukija – svjećnjak koji ima 8 krakova. Svakog dana, nakon zalaska sunca – pali se jedna svjećica.

Simbolika ulja prenijela se i na hranu koja se jede za vrijeme blagdana. Običaj je da se jedu krafne i fritule, sve što se peče na ulju. Jedan od običaja za Hanuku je da se djeca igraju sevivonom, zvrkom, u filmovima pozantijem po svom jidiš nazivu – dreidl. On je podsjetnik na vremena kad su Židovi u tajnosti podučavali Toru.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *