Brexit : Nema produljenja ograničenja za Hrvate

Na posljednjem ovogodišnjem sastanku Europskog vijeća  najvažnija tema je bio Brexit. Budući da je postignut dogovor o pravima europskih građana, “računima za rastavu” i granici s Irskom – odobren je prelazak u drugu fazu pregovora o Brexitu, što otvara put za razgovore o budućim odnosima.
Na sastanku e razgovaralo i o obrambenoj i sigurnosnoj politici te širenju eurozone. Važna tema bile su i obvezne kvote u raspodjeli migranata, o čemu postoje veliki prijepori.

 

Smjernice za dalje pregovore

 

Slijedom odluke Europskog vijeća, Europska komisija će sljedeći tjedan objaviti prijedlog smjerenica za pregovore. Pregovori će se u početku voditi o prijelaznom razdoblju od dvije godine, koje nastupa nakon Brexita 29. ožujka 2019. godine. Tijekom prijelaznog razdoblja, Velika Britanija ostaje dijelom jedinstvenog tržišta i carinske unije i poštovat će sve europske propise, uključujući i nove koje donese EU27, ali kao treća zemlja neće moći sudjelovati  u donošenju odluka.

“Kad je riječ o okviru budućih odnosa, vrijeme je za pripreme 27 članica EU-a i kontakte s Ujedinjenim Kraljevstvom, kako bismo dobili objašnjenje njihove vizije. Na tim temeljima trebamo prihvatiti nacrt i započeti pregovore iduće godine. Vjerujem da će Europska unija i dalje ostati jedinstvena”, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je nadu da će Europski parlament, kao i zastupnici u britanskom parlamentu, prihvatiti taj sporazum.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da su pregovori o Brexitu učinili “dobar korak naprijed”, ali i upozorila da će iduća faza biti “još teža”. Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom nakon summita u Bruxellesu poručila da će 27 država članica nastaviti pregovarati s Londonom kao jedna. “Samo zajedno kao 27 država bit ćemo uspješni u tim pregovorima”, kazala je. Britanska premijerka Theresa May po povratku u London izjavila je kako će se razgovori Bruxellesa i Londona o budućim odnosima nastaviti odmah.

Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković izrazio je uvjerenost da Velika Britanija neće produljavati ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada i da će time prava hrvatskih građana u toj zemlji biti izjednačena s pravima građana ostalih članica EU-a. Budući da se Velika Britanija obvezala da će svi europski državljani koji budu imali reguliran status do dana izlaska iz EU-a moći nastaviti uživati ista prava kao i ranije, za hrvatske je državljane važno da se prije Brexita njihov status izjednači s onim ostalih država članica. Plenković je o tome razgovarao s glavnim pregovaračem Michelom Barnierom. Naznačio mu je “da je to za Hrvatsku izrazito bitno te da to EK uvažava” te da “neće biti nikakvih dilema oko njihova statusa kada se završi cijeli proces Brexita”.

pripremite se za Božić, nabavite božićne poklone
upakirani hrvatski proizvodi

hrt/HIA.com.hr
foto:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *